RAZKUŽEVALI BODO TUDI BLOKE: Najmanj dvakrat dnevno, predvsem kljuke, ograje in dvigala

Slovenija

Vlada je na sobotni seji kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa izdala odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Ukrep, ki določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno, že velja. 

Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, bo pogostost razkuževanja sicer odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi. Še zlasti pa se mora najmanj dvakrat dnevno razkuževati kljuke na vhodu, ograje v stavbi, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih, oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Poleg tega se mora na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo, da uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe z novim koronavirusom, zato naj kabino dvigala uporabljajo posamično. "Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke," naj še piše na opozorilu, napotuje vlada.

Upravniki večstanovanjskih stavb morajo poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno organizira razkuževanje opreme. Razkuževanje izvede upravnik ali tretja oseba po izboru upravnika ali etažni lastniki, če upravnik nima dovolj zaposlenih, ali lastniki v večstanovanjski stavbi, v kateri nimajo upravnika, še piše v sporočilu za javnost.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija