Razjezil z izjavami o homoseksualcih

Prvi mož italijanskega proizvajalca testenin Barilla je razjezil z izjavo, da v reklamah ne bi nikoli uporabil gejevskih parov. Številni ogorčeni potrošniki so že napovedali bojkot izdelkov podjetja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Škandal je izbruhnil po radijskem intervjuju z izvršnim direktorjem družinskega podjetja, Guidom Barillo. V njem je izpostavil, da so ciljne stranke podjetja "klasične družine". "Imamo nekoliko drugačno kulturo. Za nas koncept standardne družine ostaja ena od temeljnih poslovnih vrednot," je poudaril.

Na vprašanje, ali bi kdaj lahko pomislil, da bi v eno od televizijskih reklam vključil gejevski par, pa je Barilla odgovoril: "Tega ne bi storili, saj je naša družina tradicionalna."

"Če gejem ugajajo naše testenine in naša komunikacija, jih lahko jedo. Če jih ne marajo, če jim ni všeč, kar govorimo, lahko izberejo druge," je še povedal izvršni direktor.

Barilla je vodilni italijanski proizvajalec testenin in velik izvoznik. Lani je vknjižil 3,9 milijarde evrov prihodkov.

Njegove izjave so poskrbele za pravi vihar na družbenih omrežjih. Številni kritiki so za izražanje svojega mnenja uporabili kar slogan podjetja: Kjer je Barilla, tam je dom. Tako je na spletnem družbenem omrežju nekdo zapisal: "Kjer je Barilla, tam je homofobija." Drugi tvit se je glasil: "Kjer je moj dom, tam ni Barille."

Dramatik Dario Fo je Guidu Barilli poslal pismo, v katerem ga je pozval, naj postane "ambasador integracije". Podjetje je pozval, naj v naslednji oglaševalski kampanji predstavijo sodobne družine.

Barilla sam je poudaril, da osebno ni homofoben in je za istospolne poroke. Je pa vztrajal, da obstaja razlika med njegovim mnenjem in tem, kaj je podjetje pripravljeno zastopati v svojih oglasih.

Podjetje se je na spletnem družbenem omrežju Facebook za izrečeno medtem že opravičilo. "Besed ne moremo vzeti nazaj, lahko pa se opravičimo. Vsem našim prijateljem, družinam, zaposlenim in partnerjem, ki smo jih prizadeli ali užalili, sporočamo, da nam je globoko žal," so zapisali na svojem ameriškem profilu.

Eden od komentatorjev jim je dal takoj vedeti, da to ni dovolj. "Sem Italijan, sem gej, sem zakonito poročen z moškim in imam tri posvojene otroke. Prejšnji večer sem za večerjo jedel barillo. Danes, jutri in vedno v prihodnje pa bom raje izbral drugo znamko testenin," je zapisal.