RAZISKOVALNI NOVINAR UPRIZORIL LASTNO UGRABITEV? Dokazi se ne skladajo

Svet

Pred dnevi smo poročali, da je v Srbiji izginil novinar, ki je trdil, da je odkril nove podrobnosti o še nepojasnjenem umoru vidnega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića. Srbska policija sedaj sumi, da je preiskovalni novinar Stefan Cvetković prejšnji teden uprizoril svojo ugrabitev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V primeru je namreč več nelogičnih stvari. Novinar je medtem na današnji konferenci zanikal, da je ugrabitev uprizoril ter pozval k mednarodni preiskavi svojega primera.

Fotografija je simbolična. 

Cvetković je danes na novinarski konferenci v Beogradu pojasnil, da so ga prejšnji teden ugrabile tri osebe, od katerih je bila ena oborožena in imela na sebi znak podoben policijskemu. Ugrabitelji so ga nato v petek izpustili, novinar pa je na pomoč poklical policijo, ki se je hitro odzvala.

Dodal je, da ima pri sebi kapo, s katero so mu ugrabitelji prekrili obraz, ter da jo namerava "preventivno" predati enemu od tujih veleposlaništev, ki bi bilo pripravljeno prevzeti mednarodno preiskavo njegovega primera. Na kapi se po njegovih besedah nahaja DNK enega od ugrabiteljev, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Po njegovi oceni policija ni sodelovala z ugrabitelji, ampak verjame, da obstaja več odtujenih centrov moči, od katerih bi lahko nekateri imeli svoje ljudi v sistemu.

Cvetkovića so v njegovem domačem kraju Bela Crkva na severu Srbije pogrešali od srede zvečer. Od četrtka ga je iskalo 300 policistov, vključno s pripadniki posebnih enot. Policija ga je nato našla v petek blizu Bele Crkve. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v petek pojasnil, da se veliko dokazov ne sklada, prav tako je novinar podal nekaj nenavadnih trditev, ko ga je zaslišala policija.

Cvetković, ki je preiskoval vrsto občutljivih tem, je že od leta 2008 večkrat prijavil grožnje, tudi s smrtjo, s strani različnih politično-tajkunskih veljakov, pa tudi anonimnih. Večkrat so ga tudi fizično napadli in ga tožili zaradi njegovega novinarskega dela. Zadnje mesece raziskuje še nepojasnjen umor vidnega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića januarja letos.

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.