RAZBURKANA SLOVAŠKA PO UMORU NOVINARJA: Zahteva po predčasnih volitvah

Svet

Najmanjša slovaška koalicijska stranka Most-Hid je po umoru novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke v ponedeljek zvečer zahtevala razpis predčasnih volitev, v nasprotnem primeru bo zapustila koalicijo. Stranka meni, da so predčasne volitve nujne za razrešitev politične krize, v kateri se je Slovaška znašla po umoru novinarja pred dvema tednoma.

Brez podpore stranke Most-Hid vladajoča stranka Smer-SD premierja Roberta Fica in skrajno desna Slovaška nacionalna stranka ne bosta prestali nezaupnice vladi, ki jo je v ponedeljek zahtevala opozicijska liberalna stranka Svoboda in solidarnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glasovanje o nezaupnici Ficu bo potekalo v ponedeljek. Če bo nezaupnica izglasovana, bo padla celotna vlada, pojasnjuje slovaška tiskovna agencija Tasr.

Most-Hid vztraja pri razpisu predčasnih volitev, kljub temu, da je notranji minister Robert Kalinak po petkovih množičnih protivladnih protestih v ponedeljek odstopil.

Petkovi protesti proti slovaški vladi in z zahtevami po učinkoviti preiskavi Kuciakovega umora so bili najbolj množični protesti na Slovaškem po koncu komunizma v Vzhodni Evropi pred tremi desetletji.

Slovaški premier Fico kaže na milijon dolarjev nagrade za informacije o umoru novinarja. "Bizarno," so prizor pospremili nekateri.

Kuciak je preiskoval korupcijo na Slovaškem in je pripravljal prispevek o povezavah med italijansko mafijo in ljudmi blizu Fica, ki je vse obtožbe sicer zanikal. Nedokončan prispevek so objavili po Kuciakovem umoru 26. februarja. 27-letnega Kuciaka in njegovo zaročenko so ustrelili in ubili na njunem domu v kraju Velka Mača blizu Bratislave.

Fico je koalicijsko vlado oblikoval po volitvah leta 2016.

Deli novico: