REGRES ZA LETNI DOPUST NI VEČ OBDAVČEN: Delavci bodo odslej prejeli več

Slovenija

Včeraj sta začeli veljati noveli zakonov o dohodnini ter o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, po katerih od regresa za letni dopust v višini do povprečne plače ne bo treba obračunati davkov in prispevkov za socialno varnost. Delavci bodo tako zaradi tega odslej prejeli višji regres.

Novela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju določa, da za regres v višini do sto odstotkov povprečne plače ne bo treba obračunati prispevkov za socialno varnost, v skladu z novelo zakona o dohodnini pa se regres do te višine ne bo všteval v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. Po doslej veljavni ureditvi je bilo treba od celotnega regresa obračunati dohodnino, prispevke za socialno varnost pa takrat, kadar je bil višji od 70 odstotkov povprečne plače.

Delodajalci se bodo o višini regresa, ki ga bodo izplačali svojim zaposlenim, odločali samostojno v okviru svojih zmožnosti, a v skladu z zakonom o delovnih razmerjih regres ne sme biti nižji od minimalne plače. Kakršnokoli torej bo izplačilo v razponu med 887 evrov, kolikor znaša minimalna plača, in 1723 evrov, kolikor trenutno znaša povprečna bruto plača v Sloveniji, bo torej oproščeno vseh prispevkov in dajatev in ga bodo zaposleni prejeli v celoti.

Ugodnejša davčna obravnava regresa, ki ga morajo delodajalci vsako leto izplačati najpozneje do 1. julija, se bo uporabljala že za letos. Kdor je letošnji regres že prejel oz. ga je prejel pred uveljavitvijo zakonskih sprememb, bo že plačane prispevke in akontacijo dohodnine prejel vrnjeno. Davčni organ bo to storil s posebno odločbo, ki jo bo izdal najkasneje do 30. junija.

Zaradi ugodnejše davčne obravnave regresa na finančnem ministrstvu pričakujejo, da se bo v državni proračun steklo za 90 milijonov evrov dohodnine manj, izpad pobranih socialnih prispevkov pa je ocenjen na 1,2 do 1,5 milijona evrov letno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  05 .05. 2019 ob  12: 54
ZNIŽANJE DAVKOV

Končno so storili vsaj korak k ugodnejšemu davčnemu tretmaju državljanov. Naslednji korak bi lahko bil davčna obravnava zasluženih jubilejnih nagrad. Zatem pa tudi razširitev davčnih vzpodbud za pokojninsko varčevanje, ki je še edina davčna olajšava v Sloveniji pri dohodnini, tako, da bi nujno morali dati dopolnitev olajšav, tako, kot je bilo to prej.
Včeraj pa je Avstrija objavila, da bo znatno znižala davke!
www.24ur.com/novice/gospodarstvo/prvomajsko-darilo-kurz-avstrijcem-znizal-davke-ostalo-naj-bi-jim-8-3-milijarde-evrov.html
www.rtvslo.si/svet/avstrija-napoveduje-izdatno-znizanje-davkov/487138