RADIO CENTER: Italija frekvenc ni uskladila po sporazumih

Trst

Zahteve tržaškega Radia Dance na sestanku o problematiki radijskih frekvenc na obmejnem območju so bile takšne, da bi moral Radio Center praktično prenehati z oddajanjem preko oddajnika na Markovcu, so se na očitke odzvali v Radiu Center. Trdijo, da Italija svojih frekvenc ni uskladila po mednarodnih sporazumih, zato se frekvence medsebojno motijo.

Direktor Radia Center Aleksander Žišt je v današnjem odzivu na na četrtkovo izjavo Radia Dance - med drugim da se Radio Center na pozive, da se poišče skupna rešitev, ki ne bi povzročala motenj v Trstu, ni želel odzvati - zapisal, da so se predstavniki obeh radijskih postaj sestali na temo problematike radijskih frekvenc, pri čemer so bile zahteve Radia Dance takšne, da bi moral Radio Center praktično prenehati z oddajanjem preko oddajnika na Markovcu.

To so kasneje s tožbo na sodišču v Trstu tudi dosegli. A sodišče v sodbi ni upoštevalo mednarodnega prava, trdi Žišt.

"Jedro spora predstavlja dejstvo, da Italija svojih radijskih frekvenc ni uskladila in vpisala v mednarodni register radijskih frekvenc skladno z Ženevskim sporazumom. Zato nima pravice uporabljati spornih radijskih frekvenc v obmejnem območju, ker so le-te preblizu skupaj v radijskem spektru s slovenskimi radijskimi frekvencami in se zato medsebojno motijo," pravi Žišt.

Odvetnik tržaškega radia Miha Kunič je v četrtek v imenu radia dejal, da je signal Radia Center v Trstu povsem onemogočal delovanje Radia Dance. "Ker Radio Center ni želel iskati rešitve in je povzročal motnje in onemogočal delovanje postaje v Trstu, smo vložili tožbo," je pojasnil Kunič.

Tržaško sodišče je odločilo, da mora Radio Center plačati odškodnino v višini dobrih 150.000 evrov, Okrajno sodišče v Ljubljani pa je nato na podlagi zahteve italijanskega izdajatelja odredilo izvršbo in Radiu Center blokiralo račun. Radio Center se je na odločbo pritožil.

 

Deli novico: