RADI ZVRNETE KOZAREC 'ZA ZDRAVJE'? Strokovnjaki z zaskrbljujočim odkritjem

Zdravje

Nova študija je pokazala, da vam lahko že ena pijača na dan skrajša življenje. Raziskava, v kateri je sodelovalo 600.000 pivcev, je ugotovila, da lahko od pet do deset pijač skrajša življenje posameznika za do pol leta.

Z večjim uživanjem alkohola se skrajšuje tudi življenje, tako da tisti, ki spijejo 18 ali več pijač na teden, izgubijo do pet let življenja, ugotovitve raziskave povzema BBC.

Strokovnjaki pravijo, da njihove ugotovitve postavljajo pod vprašaj tezo, da je zmerno pitje alkohola dobro za zdravje.

Znanstveniki, ki so primerjali zdravje in pivske navade pivcev alkohola iz 19 držav, so izračunali, koliko življenja bi lahko izgubil posameznik, če bi od 40 leta starosti do konca življenja užival alkohol tako kot ga zdaj.

Ugotovili so, da je zgornja varna meja, preden se poveča tveganje za smrt, okoli 12,5 enote alkohola na teden, kar je približno pet velikih piv ali pet krat po 1,75 decilitra nadpovprečno močnega vina.

Ob tem opozarjajo, da se tveganje za srčno-žilne bolezni poveča z vsako popito pijačo. Za vsakih 12,5 enote alkohola na teden se za 14 odstotkov poveča tveganje za možgansko kap, za 24 odstotkov smrtna hipertenzivna bolezen, za devet odstotkov odpoved srca in za 15 odstotkov smrtna aortna anevriza.

Stare ugotovitev 'prelepe, da bi bile resnične'

Pitje alkohola je bilo povezano z manjšim tveganjem za bolezni srca, ki niso smrtne, vendar znanstveniki pravijo, da koristi izniči povečano tveganje za druge oblike bolezni srca.

Pretekle študije so nakazovale, da lahko uživanje rdečega vina koristi srcu. Danska študija je ugotovila, da imajo tisti, ki spijejo tri do štiri pijače na teden, manjšo možnost, da zbolijo za diabetesom tipa 2.

"Ta študija jasno kaže, da pod črto pitje alkohola nima nobenih koristi za zdravje, kar je običajno pri stvareh, ki so videti prelepo, da bi bile resnične," je dejal profesor medicine na univerzi v Sheffieldu Tim Chico, ki ni sodeloval v raziskavi.

Deli novico:

Dohtar |  16 .04. 2018 ob  10: 38
Stres tudi dokazano škodi zdravju in celo povzroča raka.Boljšega zdravila proti stresu od alkohola še niso iznajdli,...tako da...NA ZDRAVJE.
Kar je res... |  15 .04. 2018 ob  19: 43
Moj nonič je pil od petnajstega leta , kadil Dravo brez filtra, bil krgan dva bota na teden in do marca spil vse vino od leta prej. Je živel do 92 leta in bi sedaj imel 120 let, če ne bi začel jemat tablet proti pritisku pol leta pred smrtjo.

Drugi nonič je tudi rad zvrnil kvartin dopoldne in še dva popoldne... in je živel do 88. leta.

Če bi blo po vaše, bi oba umrla pri štiridesetih...
Alora, kaj zdej?
A le v Bibliji je prava resnica |  15 .04. 2018 ob  16: 13
-2
In vino veritas. Res se lahko pride do "bele logike" (Jack London-Kralj alkohol), vendar je zapisano v SP: Kdo ima nevšečnosti, kdo nadloge, kdo prepire, kdo skrbi? TISTI, KI OSTAJA DOLGO PRI VINU- ALKOHOLU (metilnem in etilnem). Gladko teče po grlu, naposled pa piči ko kača. Alkohol lahko povzroči psihične težave, zdravstvene težAave in še lahko osiromašiš. Ne pijem, in ne maram ne pijancev niti narkomanov še bolj.
A le v Bibliji je prava resnica |  15 .04. 2018 ob  16: 12
-3
In vino veritas. Res se lahko pride do "bele logike" (Jack London-Kralj alkohol), vendar je zapisano v SP: Kdo ima nevšečnosti, kdo nadloge, kdo prepire, kdo skrbi? TISTI, KI OSTAJA DOLGO PRI VINU- ALKOIHOLU (metilnem in etilnem). Gladko teče po grlu, naposled pa piči ko kača. Alkohol lahko povzroči psihične težave, zdravstvene težAave in še lahko osiromašiš. Ne pijem, in ne maram ne pijancev niti narkomanov še bolj.
Žganica |  15 .04. 2018 ob  14: 11
En Šnopc na dan pa pobije bacile, si zdrav ko dren.
prepovedat alkohol |  15 .04. 2018 ob  13: 57
-2
čimprej prepovedat alkohol
Torej |  15 .04. 2018 ob  13: 36
10
tisti, ki ne pijemo alkohola lahko pričakujemo, da bomo živeli tam, 130-140 let?

Ma va cagar, dej...
Eho |  15 .04. 2018 ob  13: 27
13
Vprašanje je samo še katera farmacevtska hiša je študijo plačala.

Spijte kozareca ali dva Refoška na dan, enega doma, drugega v domači gostilni. Refošk širi žile, zbija sladkor, čisti ostanke zdravil, sprošča v spolnosti, ter še veliko tega.