RAČUNSKO SODIŠČE ODKIMAVA OBČINI ANKARAN: Izdali so ji negativno mnenje, tako pa se je odzval župan Strmčnik

Ankaran

Računsko sodišče je Občini Ankaran za poslovanje v letu 2018 izreklo negativno mnenje. Pomembnejše nepravilnosti so ugotovili na več področjih. Ankaranski župan Gregor Strmčnik poudarja, da mlade občine v prvih letih poslovanja vedno trčijo v obstoječo zakonodajo, ki ureja poslovanje občin. "Delujemo v javnem interesu," zagotavlja.

Državni revizorji so "pomembnejše nepravilnosti" ugotovili na področju priprave proračuna in zaključnega računa proračuna ter izvrševanja proračuna. Tu izpostavljajo pomanjkljivo pripravo posameznih proračunskih dokumentov, nepravilnosti pri prerazporejanju sredstev ter nepravilnosti pri prevzemanju obveznosti. Nepravilnosti so ugotovili tudi pri prodajah nepremičnega premoženja in oddajah prostorov v najem, med drugim izpostavljajo nepopolne evidence nepremičnega premoženja in načrta razpolaganja z nepremičnim premoženjem.

V Občini Ankaran so bila leta 2018 neustrezna tudi finančna zavarovanja, nepravilno so vodili postopke, občina je imela zagotovljenih premalo sredstev. Poleg tega Občina Ankaran ni razpolagala z ustrezno investicijsko dokumentacijo, niti ni dosledno izvajala plačil podizvajalcem, ni izvajala nadzora nad izvajanjem pogodb, nepravilnosti pa so državni revizorji ugotovili tudi pri sklepanju pogodb in dodatkov k pogodbam.

Med pomembnejšimi nepravilnostmi računsko sodišče izpostavlja tudi, da občina ni sprejela ustreznih dokumentov za dodelitev sredstev na področju športa, neustrezno so določili merila za dodelitev sredstev, sredstva so razdelili brez javnega razpisa, prav tako so brez javnega razpisa zagotovili uporabo javnih površin. Nepravilnosti so državni revizorji ugotovili tudi pri vodenju postopkov in sklepanju pogodb, na področju zadolževanja občine - ankaranska občina je namreč prevzela obveznosti, ki po vsebini pomenijo zadolžitev, brez da bi imela ustrezne podlage za to v predpisih.

Podlage v predpisih Občina Ankaran ni imela niti za opredelitev izvajanja gostinske dejavnosti v občinskem odloku. Računsko sodišče problematizira tudi odhodke za odvetniške in svetovalne storitve ter delo po podjemnih pogodbah. Kot so izpostavili državni revizorji, je ankaranska občina na ta način financirala storitve, ki niso v pristojnosti občine, sklepala je podjemne pogodbe z elementi delovnega razmerja, pred izplačilom pa ni preverila pravnega temelja in višine obveznosti.

Gregor Strmčnik

Računsko sodišče je od Občine Ankaran zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora občina izkazati popravljalne ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti, in podalo priporočila za izboljšanje poslovanja.

Odziv župana

Ankaranski župan Strmčnik je za STA pojasnil, da podrobnosti poročila računskega sodišča še niso uspeli proučiti, a je bilo sodelovanje z državnimi revizorji ves čas korektno in razumevajoče. "Vse nove občine sprva dobijo negativno mnenje računskega sodišča. Sistema se ne da tako hitro vzpostaviti. Občina brez zaposlenih ne more delovati. Da spelješ postopek zaposlitve enega javnega uslužbenca, traja. V vmesnem času pa občina nima druge možnosti, kot da si pomaga z začasnimi oblikami zaposlitve," je pojasnil Strmčnik.

Kot je dejal, so na občini kljub vsemu ponosni, da računsko sodišče nepravilnosti ni našlo pri njihovih velikih projektih. Pogoji, v katerih deluje Občina Ankaran, so po oceni Strmčnika težki, saj še vedno ni zaključena delitvena bilanca z Mestno občino Koper. A Strmčnik ob tem poudarja, da njihova občina deluje v javnem interesu. "Občinski svetniki delajo brez sejnin. Političnim strankam iz proračuna ne plačujemo," je izpostavil.

Popoldne pa so z Občine Ankaran poslali tudi sporočilo za javnost, kjer so dodali, da občina sprejema revizijsko poročilo z zadovoljstvom in dobronamerno. "Od leta 2018 je Občina Ankaran že izvedla številne izboljšave poslovanja ter sprejela ustrezne ukrepe in predpise, navedene v revizijskem poročilu, druge še izvaja," so zapisali.

"Občina Ankaran spoštuje mnenje računskega sodišča. Pri tem izpostavlja, da zaradi togosti zakonodaje, ki ne dopušča drugačne obravnave za že delujoče občine in občine, ki so šele začele delovati, računsko sodišče pri revidiranju ni moglo upoštevati ključnih okoliščin delovanja Občine Ankaran v letu 2018 in njenega statusa. Tako je v reviziji pravilnost poslovanja občine presojana na način in po merilih, kot veljajo za občine, ki delujejo že dvajset in več let. Upoštevajoč vse navedene okoliščine je bilo objektivno nemogoče v komajda treh letih delovanja zagotoviti vse, kar zakonodaja nalaga občinam," še pravijo na občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  06 .05. 2021 ob  11: 05
NOO1 , parkirnina se plačuje povsod , v Izoli, Kopru, Piranu, Zakaj bi bil Ankaran izjema ?
Lili |  06 .05. 2021 ob  10: 53
Ma kje se vidi kakšen napredek?
Lili |  06 .05. 2021 ob  10: 52
WAAW..ZATO so hoteli odcepitev od Kopra, da pobasajo šolde od Luke.. Tolko o poštenosti teh tičev!
N001 |  06 .05. 2021 ob  08: 51
-2
@vseved | 06 .05. 2021 ob 08: 21 Zame so domačini vsi prebivalci obale ne samo ankarančani! če si na to mislil
vseved |  06 .05. 2021 ob  08: 44
Ti županovi izgovori so smešni. Za tako poslovanje ni opravičila.
vseved |  06 .05. 2021 ob  08: 21
NOO1 , malo si zašel . DOMAČINI IMAMO BREZPLAČNO PARKIRANJE 365 DNI V LETU!
Istriano |  06 .05. 2021 ob  07: 57
11
Ankaran je izredno hitro razvijajoča se in dinamična občina. Tu se dogaja in ni da ni. Vsi tej milijoni € iz proračuna so vidni na vsakem koraku, vse je lepo urejeno, da bi se krajani in turisti čim bolje počutili. Vsaj nekaj takega sem sanjal ponoči, v resnici, pa je zaposlil en kup nepotrebnih uradnikov in zdaj vsi vlečejo plače, rezultatov, pa nikjer.
N001 |  05 .05. 2021 ob  11: 39
14
Sramota, sramota od občine ankaran, da ima plačljiva parkirišča od katarine do lazareta 2 eur na uro 24ur na dan!!! in to tudi izven turistične sezone. To je samo je... domačinov v glavo.
pajade |  05 .05. 2021 ob  01: 23
19
Kaj ni bilo pokopališče eden glavnih razlogov, za odcepitev od koprske občine? Pa ima ankaran sedaj urejeno pokopališče? Le kam so šli luški milijoni... Ni kaj dosti za pokazat.
Marko |  04 .05. 2021 ob  20: 15
36
Po desetih letih še vedno ni zaposlil vseh prijateljev, oz. ti prijatli hodijo v službo po plačo in nimajo pojma. Vse je narobe, pogodbe po kmečko, mučke,...in pravi da itak vse novonastale (10 let) občine imajo iste probleme, pa da ni kadra. Tip dela vse po svoje, še slabše od Popota ki ga je tako pljuval.
monty |  04 .05. 2021 ob  19: 20
30
Kaj bo reku ta pajac ki leta in leta je finansiral neko kampanino “poletje v Ankaranu” in pol 2020 ko se je uresničil sanjski sanj vsake občina in bil naval turistov so delali na vsak način da blokirajo vse od turizma do prireditve saj magično čez noč so jih motili turisti. Za občane pa še prodaja meglo...bistvenih sprememb ni. Vse rihta kar naprej občina Koper čeprav Popota ni več zdaj ne vedo koga bi krivili...