PUTIN ZAOSTRUJE ODNOSE: Moskva prekinja sodelovanje v pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve

Svet

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v govoru o stanju v državi sporočil, da Moskva prekinja sodelovanje v pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start. Vendar je poudaril, da ne gre za odstop od sporazuma, temveč Rusija začasno prekinja sodelovanje v pogodbi med dvema glavnima svetovnima jedrskima velesilama.

Kot je dodal, Moskva prekinja izvajanje pogodbe Novi Start, saj ameriškim inšpektorjem ne more dovoliti obiska ruskih jedrskih objektov, medtem ko Washington namerava Moskvi povzročiti "strateški poraz", poročajo tuje tiskovne agencije.

Pogodba Novi Start iz leta 2010 je zadnji dvostranski sporazum med glavnima jedrskima velesilama in nekdanjima tekmicama iz hladne vojne, ki med drugim omejuje število strateških jedrskih bojnih glav, ki jih lahko Moskva in Washington namestita, na 1550. To predstavlja skoraj 30-odstotno zmanjšanje glede na prejšnjo mejo, določeno leta 2002.

Rusija je že avgusta lani sporočila, da je obvestila ZDA o začasni prekinitvi inšpekcijskih pregledov na svojem ozemlju. Pri tem se je Moskva sklicevala na sankcije, ki so jih ZDA sprejele zaradi agresije na Ukrajino.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija