PUTIN VNOVIČ V BOJ ZA PREDSEDNIŠKI STOLČEK: Meni, da si bo brez težav zagotovil peti mandat (VIDEO)

Svet

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes pričakovano napovedal, da se bo marca na volitvah potegoval za še en predsedniški mandat. To bi mu omogočilo obstanek na oblasti najmanj do leta 2030, saj si bo po pričakovanjih brez težav zagotovil peti mandat.

"Ne zanikam, da sem v različnih obdobjih različno razmišljal. Imate prav, sedaj je čas, ko moram sprejeti odločitev. Kandidiral bom za predsednika Ruske federacije," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal 71-letni Putin na slovesnosti v Kremlju, na kateri je podelil odličja ruskega junaka vojakom, ki so se borili v Ukrajini.

Tako je odgovoril podpolkovniku Artemu Žogi, ki ga je pred tem pozval h kandidaturi. "Zaradi vaših dejanj, vaših odločitev smo dobili svobodo," je dejal Putinu. "Potrebujemo vas, potrebuje vas Rusija," je dodal.

Putin, ki je kot predsednik ali premier na oblasti od leta 1999, je v sistemu, v katerem skoraj ni opozicije oziroma je zatirana, na oblasti dlje kot katerikoli ruski voditelj po sovjetskemu voditelju Josifu Stalinu.

Tudi na volitvah v letu 2024 ni pričakovati, da bo imel pomembnejše tekmece, saj lahko svoje kandidate predlaga pet glavnih strank brez zbiranja podpisov, vse pa podpirajo Kremelj in vojno v Ukrajini. Po ocenah poznavalcev bo Putin skušal dobiti čim več pooblastil, da bi prikrili notranje nesoglasja zaradi vojne v Ukrajini.

Vnovično, še dvakratno, kandidaturo mu omogoča sprememba ustave leta 2020, tako da bi lahko ostal predsednik vse do leta 2036. Če sprememb ne bi uvedli, za predsednika ne bi mogel več kandidirati, saj bi se mu 7. maja prihodnje leto mandat končal z iztekom sedanjega drugega zaporednega mandata, potem ko je bil predsednik države tudi med letoma 2000 in 2008.

Že takratna naglica pri sprejemanja ustavnih sprememb je sicer podžgala ugibanja o tem, da si postavlja temelje za ohranitev oblasti, kar je zanikal. Opozicija pa je spremembe obsodila kot državni udar.

V Rusiji se je sicer že več tednov govorilo, kdaj in kako bo Putin napovedal vnovično kandidaturo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je še danes dopoldne dejal, da bo to storil, ko bo menil, da je potrebno. Volilna komisija je v četrtek potrdila, da bodo predsedniške volitve potekale od 15. do 17. marca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kaj te briga  |  10 .12. 2023 ob  13: 20
Koga briga, če imajo takšne zakone! Pri nas so tudi župani lahko dosmrtni, kot predsedniki nekaterih strank. Demokracija je biti izvoljen.