PUTIN VEDEL, KAJ NAČRTUJE PRIGOŽIN? "Sobotno dogajanje ne bo v ničemer vplivalo na ruske operacije v Ukrajini"

Svet

Ruski predsednik Vladimir Putin je vedel, da vodja zasebne najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin pripravlja upor, sta v soboto poročala New York Times in Washington Post, ki sta se sklicevala na vire iz ameriških obveščevalnih agencij. Z dogajanjem so najmanj dan pred eskalacijo razmer bili seznanjeni tudi najvišji ameriški uradniki.

Kot sta poročala ugledna ameriška časnika, so ameriški obveščevalci postali pozorni na nevarnost upora Wagnerjevcev sredi junija. Svoje ugotovitve in pričakovanja so predstavili v Beli hiši, Pentagonu in kongresu dan preden so ruski plačanci zapustili svoje položaje v Ukrajini in se namenili proti Moskvi. Najkasneje v petek naj bi s Prigožinovimi načrti bil seznanjen tudi Putin, še navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Nevarnost oboroženega upora znotraj Ruske federacije je zaskrbela ameriške obveščevalce, saj so se pojavljali strahovi o usodi jedrskega arzenala v primeru zaostritve razmer. Preden bi lahko prišlo do večje eskalacije, je Prigožin z Moskvo sklenil dogovor. Iz Kremlja so v soboto zvečer sporočili, da Wagnerjevcev kljub oboroženemu pohodu proti Moskvi ne bodo preganjali, Prigožin pa da bo odšel v Belorusijo.

Kot je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, so se z Wagnerjevci pogodili, da ne bi prišlo do prelivanja krvi. "Najvišji cilj je bil preprečitev prelivanja krvi, notranjih konfliktov in spopadov z nepredvidljivimi posledicami," je pojasnil.

Obenem pa je Peskov zatrdil, da sobotno dogajanje ne bo "v ničemer" vplivalo na ruske operacije v Ukrajini. Dodal je tudi, da Putin ohranja zaupanje v obrambnega ministra Sergeja Šojguja, ki je bil osrednja tarča Prigožinovega upora.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  26 .06. 2023 ob  12: 32
A minuse dajete zato ker vam na Wikipediji piše da je ustanovitelj Jevgenij Prigožin in ne Putin? Samo v vednost brez Putina nebi blo Wagnerja ker ce on ne odobri ni nič
Stiv Rivs |  26 .06. 2023 ob  10: 22
-3
Ubogi Rusi.
Gangster 1 vodi državo, njegov prijatelj gangster 2 vodi vojsko.
Gangster 2 se sprička s gangsterjem 1 in pripravi pohod na Moskvo.
Potem se nekako zmenijo in se delajo, kot da se ni nič zgodilo.

JKDWingChun |  26 .06. 2023 ob  10: 05
Kako le nebi vedel ce jo je on ustvaril!
Pjero Panin |  26 .06. 2023 ob  01: 50
-4
Ah,slucajno bo padu skozi okno...