Putin podprl kandidaturo al Sisija za predsednika v Egiptu

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podprl kandidaturo poveljnika egiptovske vojske Abdela Fataha al Sisija na predsedniških volitvah. Putin je na srečanju z al Sisijem v Moskvi izrazil upanje, da bosta Rusija in Egipt po volitvah sodelovala še tesneje.

Al Sisi še ni uradno napovedal svoje kandidature na predsedniških volitvah, vendar egiptovska javnost pričakuje, da se bo podal v boj za najvišji položaj v državi. Vrhovni svet egiptovskih oboroženih sil je 27. januarja odobril al Sisijevo kandidaturo. Al Sisi je v začetku meseca dejal, da bo kandidiral le na zahtevo ljudstva in z mandatom vojske. Egiptovska vojska pod al Sisijevim vodstvom je po množičnih protestih julija lani odstavila islamističnega predsednika Mohameda Mursija. Al Sisi bi moral odstopiti s položaja v vojski, preden bo uradno vložil kandidaturo.

Poveljnik egiptovske vojske se v Moskvi mudi s šefom diplomacije Nabilom Fahmijem, srečal pa se je z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem in zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Na srečanjih so se dogovorili, da bodo pospešili dogovarjanje o sporazumih o vojaško-tehničnem sodelovanju