PUTIN OBLJUBLJA PODPORO SEVERNI KOREJI PROTI ZDA: Po 24 letih spet na obisku pri 'tovarišu' Kimu (FOTO, VIDEO)

Svet

Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek obljubil, da bo poglobil trgovinske in varnostne vezi s Severno Korejo ter jo podprl proti Združenim državam Amerike, medtem ko se je prvič po 24 letih odpravil v to jedrsko oboroženo državo. ZDA in njeni azijski zavezniki skušajo ugotoviti, kako daleč bo Rusija šla v podpori severnokorejskemu voditelju Kim Jong Unu, katerega država je edina izvedla jedrske poskuse v 21. stoletju.

V članku, objavljenem v severnokorejskih državnih medijih, je Putin pohvalil "tovariša" Kima in obljubil, da bodo skupaj nasprotovali "nezakonitim enostranskim omejitvam", razvijali trgovino in krepili varnost po Evraziji. Poudaril je, da Rusija podpira Severno Korejo proti "zahrbtnemu, nevarnemu in agresivnemu sovražniku", s čimer je mislil na ZDA. Putin je spomnil, da je bila Sovjetska zveza prva, ki je priznala Demokratično ljudsko republiko Korejo (DPRK), ki jo je ustanovil Kimov dedek, Kim Il Sung, manj kot dve leti pred korejsko vojno leta 1950. Severna Koreja je v svojih medijih objavila tudi članke, ki hvalijo Rusijo in podpirajo njene vojaške operacije v Ukrajini, označene kot "sveto vojno vseh ruskih državljanov". Putinov državni obisk prihaja v času, ko ZDA obtožujejo Severno Korejo, da je Rusiji dobavila "na desetine balističnih raket in več kot 11.000 kontejnerjev streliva" za uporabo v Ukrajini. Južna Koreja, trdna zaveznica ZDA, je izrazila podobne skrbi.

Bela hiša je v ponedeljek izrazila zaskrbljenost zaradi poglabljanja odnosov med Rusijo in Severno Korejo. Ameriško zunanje ministrstvo je izjavilo, da je "dokaj prepričano", da bo Putin iskal orožje za podporo svoji vojni v Ukrajini. Moskva in Pjongjang sta zanikala prenos orožja, a obljubila krepitev vojaških vezi, vključno z možnostjo skupnih vaj. Putinov svetovalec za zunanjo politiko, Jurij Ušakov, je dejal, da bi lahko Rusija in Severna Koreja med obiskom podpisali partnerski sporazum, ki bi vključeval varnostna vprašanja. Ušakov je poudaril, da dogovor ne bo usmerjen proti nobeni drugi državi, temveč bo "orisal možnosti za nadaljnje sodelovanje". Obisk bo vključeval zasebne pogovore med voditeljema, gala koncert, državni sprejem, častno stražo, podpisovanje dokumentov in izjavo za medije.

Putinov obisk predstavlja največjo grožnjo ameriški nacionalni varnosti od korejske vojne, meni Victor Cha, nekdanji ameriški varnostni uradnik. ZDA spodbuja, naj sodelujejo z Evropo in drugimi partnerji za povečanje gospodarskega in diplomatskega pritiska na Pjongjang, vzpostavijo stik s Kitajsko ter sprožijo obsežno kampanjo za človekove pravice in obveščanje z namenom preplavitve Severne Koreje z zunanjimi mediji. Severna Koreja je pod sankcijami Združenih narodov zaradi svojih balističnih raket in jedrskih programov od leta 2006, te sankcije pa so se skozi leta krepile. Varnostni svet je razdeljen glede tega, kako ravnati s Pjongjangom. Rusija in Kitajska menita, da dodatne sankcije ne bodo pomagale in da skupne vojaške vaje med ZDA in Južno Korejo le izzivajo Pjongjang. Po obisku Severne Koreje bo Putin 19. in 20. junija obiskal Vietnam, poroča Reuters.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija