Putin Obami odvzel naslov najvplivnejšega voditelja

Svet

Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin svojega ameriškega kolega Baracka Obamo prelisičil pri iskanju rešitve za Sirijo, mu je sedaj odvzel še vodilno mesto na lestvici najvplivnejših voditeljev ameriške revije Forbes, piše francoska tiskovna agencija AFP. Obama je sicer primat izgubil prvič v treh letih.

Kot pojasnjuje Forbes, je "Putin utrdil svoj nadzor nad Rusijo", medtem ko je imel Obama veliko težav, nazadnje z "zmešnjavo glede zaprtja vladnih služb".

Prav tako je Rusija avgusta kljub nasprotovanju ZDA odobrila azil ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdnu, ki se je po razkritju tajnih programov nadzora ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) zatekel v to državo. Mesec dni kasneje pa je Putinu tudi uspelo prepričati Obamo v načrt za uničenje sirskih zalog kemičnega orožja, s tem pa tudi izognitvi posredovanju ZDA proti Siriji, navaja AFP.

"Vsakomur, ki je spremljal letošnjo šahovsko igro glede Sirije ter afere z NSA, je jasno spreminjanje dinamike individualne moči," so še zapisali v Forbesu.

Najvplivnejša ženska na 5. mestu

Na letošnji lestvici 72 voditeljev je sicer samo devet žensk.

Tretje mesto na omenjeni lestvici je pripadlo kitajskemu predsedniku Xi Jinpingu, za katerega se pričakuje, da bo vladal desetletje, v katerem bo Kitajska postala največje gospodarstvo na svetu. Četrto mesto je pripadlo novincu, papežu Frančišku, peterico pa je zaokrožila nemška kanclerka Angela Merkel.

Med trinajstimi novinci na lestvici sta med drugimi tudi vodja Samsunga Lee Kun-Hee (41. mesto) in nigerijski milijarder ter najbogatejši Afričan Aliko Dagnote (64. mesto).