PUTIN: "Naša dolžnost je preprečiti preporod nacizma, kot leta 1945 bo zmaga naša"

Svet

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ob 77. obletnici poraza nacistične Nemčije v drugi svetovni vojni čestital voditeljem več nekdanjih sovjetskih republik in proruskim separatističnih regij na vzhodu Ukrajine. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo "tako kot leta 1945 zmaga naša" tudi v operaciji v Ukrajini.

"Danes se naši vojaki, tako kot njihovi predniki, borijo drug ob drugem za osvoboditev svoje domovine izpod nacistične umazanije z zaupanjem, da bo tako kot leta 1945 zmaga naša," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Putin, ki je februarja poslal rusko vojsko v Ukrajino na "posebno operacijo za demilitarizacijo in denacifikacijo" te nekdanje sovjetske republike.

"Danes je naša skupna dolžnost, da preprečimo preporod nacizma, ki je povzročil toliko trpljenja različnim narodom," je dodal. Večkrat je izpostavil zasluge ne le vojakov ampak tudi civilistov na "domači fronti, ki so razbili nacizem za ceno neštetih žrtev".

"Žal danes nacizem spet dviguje glavo," je še povedal ruski predsednik, ki je vojaško operacijo v Ukrajini sprožil zaradi domnevnega fašizma v tej državi ter domnevnih groženj Rusiji in rusko govoreči manjšini na vzhodu Ukrajine, ki jih zdaj ruska vojska s to operacijo "osvobaja".

"Naša sveta dolžnost je ustaviti ideološke naslednike tistih, ki so bili poraženi" v drugi svetovni vojni, ki jo Moskva imenuje velika domovinska vojna. Ruse je pozval, naj se maščujejo in dodal, da želi vsem prebivalcem Ukrajine mirno in pravično prihodnost.

Dan zmage v veliki domovinski vojni 9. maja je eden najpomembnejših nacionalnih praznikov v Rusiji. V ponedeljek bo v Moskvi vojaška parada, s katero tradicionalno obeležujejo spomin na zmago nad nacistično Nemčijo leta 1945.

V današnjem sporočilu je Putin po poročanju nemške tiskovne agencije dpa čestital ob dnevu zmage vladam Armenije, Azerbajdžana in Belorusije ter več srednjeazijskih nekdanjih sovjetskih republik, ne pa tudi vladam Ukrajine in Gruzije, s katero se je Rusija vojaško spopadla leta 2008. Čestital je tudi vodstvom vzhodnih ukrajinskih separatističnih regij Doneck in Lugansk ter gruzijskih separatističnih območij Abhazije in Južne Osetije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  09 .05. 2022 ob  13: 13
-1
Putin je zadnji trn v peti globalistom, ki hocejo uvesti nivi svetovni red in veliki reset. Bebci ala pjero in pinko pa slepo verjamejo skorumpiranim medijem. Sic transit gloria mundi
manemebasat |  09 .05. 2022 ob  13: 10
Pjero in Pinko, kako vama uspeva dihati ce imata glavo v riti?
pinkopalinko |  09 .05. 2022 ob  11: 23
-3
Kush ti si res pravi prinašalec resnice. Novi prerok, brezmadežno spočet.
SkateBordKite |  09 .05. 2022 ob  10: 10
Pjero Shriba nehaj prosim z vsakim komentarjem ki ga napišeš dokazovat kako pomembno je da človek razvije IQ in zmožnost razumevanja in videnja resnice okoli sebe. Tebi oboje fali po dolgem in počez
Pjero Shriba |  09 .05. 2022 ob  09: 13
-4
@Kush
Jaz bi svetoval Putinovi tajni službi, naj bolj skrbno izbira svoje agente v tujini.
Ti sigurno nisi bil najboljša izbira.
SkateBordKite |  09 .05. 2022 ob  08: 16
Pjero Shriba jaz ti svetujem da se odlepiš od tv in teh naših podkupljenih medijev! Potem ce imaš dovolj atributov bos ugotovil resnico in mogoče ne bos trosil bedarij in neprevrejenih informacij oziroma dizinformacij
Pjero Shriba |  09 .05. 2022 ob  08: 12
-2
Sovjetska zveza je v drugi svetovni vojni utrpela več kot 20 milijonov žrtev.
Grozljivo je danes gledat Putina, ki v imenu tedanjega upora pošilja mlade vojake pobijat nedolžno ukrajinsko prebivalstvo.
Kot da je neki mesija, ki prinaša novi bolj pošten svetovni red, v resnici pa je krvoločni diktator v mafijski državi.
vseved |  09 .05. 2022 ob  02: 25
-6
Psihopat. Preganja naciste isto kot Janša komuniste!
SkateBordKite |  08 .05. 2022 ob  23: 53
MORA zmagat!! Da enkrat za vedno zj.... te podgane
Stiv Rivs |  08 .05. 2022 ob  22: 42
-9
Adolf Putin že napoveduje nove pohode za to njegovo denacifikacijo sveta.
Ravno včeraj so "denacificirali" še eno šolsko poslopje in pobili nekaj deset civilistov.
Kot berem razne raziskave, ima v Rusiji 80% podporo in tudi v Sloveniji je zelo priljubljen.
Nič čudnega, nacisti so bili pri nas med 2. svetovno vojno zelo popularni.
Ubogi naši nonoti, ki so dali življenje v vojni proti tem nacistom.
joe jaxson |  08 .05. 2022 ob  20: 49
-4
bolan upm !