Putin mednarodna osebnost leta

Svet

Ruski predsednik Vladimir Putin je postal mednarodna osebnost leta po izboru britanskega časnika Times. Laskavi naziv si je Putin zaslužil z uspešnim uresničevanjem ambicije ponovne vrnitve Rusije med odločilne igralce mednarodne skupnosti.

Časnik izpostavlja izbojevani bitki 61-letnega Putina z ameriškim predsednikom Barackom Obamo glede sirske krize ter z EU o vprašanju Ukrajine. Putin ob tem še naprej uspešno meče polena pod noge domači opoziciji, rešil pa je tudi več šibkih igralcev, kot sta sirski predsednik Bašar al Asad in ameriški žvižgač Edward Snowden.

Putin tudi eden najbolj zaželenih samcev

Putin je letos postal tudi eden najbolj zaželenih samcev na svetu, potem ko se je po 30 letih zakona ločil od žene Ljudmile, izpostavlja časnik.

Po ocenah Timesa blišča Putinove podobe ne bo zasenčila niti vrsta terorističnih napadov na jugu Rusije v zadnjih dneh, le malo pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju.

"Predsednik bo bombardiranja najverjetneje izkoristil za pridobitev ruske in mednarodne podpore za zlom islamističnih radikalcev v regiji, še posebej v Dagestanu," navaja časnik.

Oktobra je Putina revija Forbes razglasila za najvplivnejšo osebnost na svetu, s čimer je ruski predsednik s prvega mesta izrinil ameriškega kolega. Tudi Forbes je izpostavil Putinovo dominiranje v diplomatskem manevriranju pri reševanju vprašanja Sirije.

Leta 2007 je Putina revija Time imenovala za osebnost leta.

Deli novico: