Putin bo okrepil varnost po državi

Svet

Ruski predsednik Vladimir Putin je po današnjem že drugem bombnem napadu v Volgogradu v dveh dneh odredil okrepitev varnostnih ukrepov po vsej državi. Preiskovalci so ugotovili, da je po nedeljskem napadu na železniški postaji tudi davišnjega na avtobusu izvedel samomorilski napadalec. Napada naj bi bila povezana.

Kot so sporočili preiskovalci, je od avtobusa po eksploziji ostalo zgolj ogrodje. Eksplozija je bila tako močna, da je uničila okna v bližnji petnadstropni stavbi. Glede na prve ugotovitve je imela eksplozija moč, enakovredno najmanj štirim, nedeljska eksplozija pa desetim kilogramom razstreliva TNT.

Po začetnih ugibanjih, ali je šlo za bombo, nastavljeno na avtobusu, se je izkazalo, da je napad izvedel samomorilski napadalec, je dejal tiskovni predstavnik preiskovalcev Vladimir Markin. Na prizorišču so našli njegove ostanke in jih poslali na DNK testiranje.

Tako kot eksplozivno telo v nedeljo, ki je vsebovalo delce šrapnela, je tudi danes uporabljeno eksplozivno telo vsebovalo "uničujoče delce", je še dejal Markin in dodal, da podobnosti kažejo na povezavo med dejanjema.

V napadu umrlo 14 ljudi, 24 je bilo ranjenih

Glede na zadnje podatke je v napadu v jutranjih urah na nabito polnem avtobusu umrlo 14 ljudi, 28 so jih prepeljali v bolnišnice. V napadu v nedeljo, ko se je na železniški postaji v mestu razstrelila samomorilska napadalka, je umrlo 17 ljudi, okoli 40 je bilo ranjenih. Pet jih je v kritičnem stanju.

Kot so sporočile protiteroristične oblasti, jim je Putin dal niz navodil glede okrepitve varnosti na celotnem ozemlju Rusije. Putin je sicer že po napadu v nedeljo ukazal poostritev varnostnih ukrepov v Volgogradu in okolici, okrepili pa so tudi nadzor na železniških postajah in letališčih v državi.

Po drugi strani je prvi mož ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Šukov danes sporočil, da so glede bližajočih olimpijskih iger v bližnjem Sočiju že sprejeti zadostni varnostni ukrepi ter po napadih ne nameravajo sprejemati novih, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Deli novico: