Pustimo parkirna mesta za invalide invalidom!

Kam lahko pademo oziroma že padamo kot družba, se lahko vprašamo ob dejstvu, da se vse več ljudi požvižga na pravila in onemogoča invalidom dostojno življenje. Nekateri (teh je, kot kaže, vedno več), so se pač odločili, da so parkirna mesta označena z rumeno  barvo in posebno oznako za invalide pač bolj praktična kot ostala. So bližje trgovini, večinoma prazna in še bolj široka. Če pa komu, ki je že tako iz tega ali onega razloga manj mobilen, zmanjka prostora, so na to očitno objestneži veselo požvižgajo.

V uredništvo so v zadnjih tednih prijeli ogromno fotografij, ki dokazujejo, kako nekateri objestni vozniki parkirajo na mestih za invalide, ponekod celo tako, da zasedejo dve mesti. Najhuje pa je to, da imajo praktično vsi, ki bi želeli kakorkoli ukrepati, zvezane roke.

Največje težave se pojavljajo na parkiriščih trgovskih centrov, še največ pritožb smo dobili od obiskovalcev Supernove. Na parkirišču, ki je v lasti trgovskega centra in ni na javni površini, pa tako mestni redarji kot tudi policisti nimajo pristojnosti. "Policija nima pristojnosti, ker ne gre za javni promet. Zato ne moremo nikogar oglobiti. Tudi če pride do prometne nesreče na parkirišču, lahko pridemo in popišemo zadevo, ne izdajamo pa kazni za prekrške. Policija ima pooblastila recimo le, če bi prišlo do kreganja oziroma motenja javnega reda in miru," je za naš medij pojasnil Igor Gjerkeš, vodja Oddelka za cestni promet na PU Koper. Problematiko zato v centrih rešujejo sami, čeprav celostne rešitve še niso našli, je pojasnil Boštjan Hrabar iz Supernove. 

"Problemeatika parkiranja na prostorih, namenjenim invalidom, mi je znana in jo poizkušamo sprotno reševati. Kot je že navedeno, nam policija in občinsko redarstvo ne moreta prav veliko pomagati zaradi omejenih pristojnosti. Lahko si predstavljate, ko naš vzdrževalec stopi do nekoga, ki je parkiral na parkirnem mestu za invalide (narava njegovega značaja je znana), in ga le ta opomne na nepravilnost. Njihovih odgovorov ne bom pojasnjeval, ker besede ne spadajo v ta tekst. Naš vzdrževalec pa ne more cel dan stati pred parkirišči, da bi opominjal nevestne voznike," je dejal Hrabar.

Rešitev je zato predvsem v zavedanju, da ni vse v čim hitrejšem nakupu in da naglica in nespoštovanje predpisov lahko precej otežijo življenje nekomu, ki že tako ni enostavno. Dejstvo pa je, da bodo tudi uprave trgovskih centrov morale malce bolj skrbeti za to, da se ne bodo več pojavljali takšni prizori, ko objestni vozniki kršijo zakone, pa tudi moralni kodeks, pri tem pa ostajajo nekaznovani.

Deli novico:

vesna |  14 .07. 2013 ob  15: 30
Ne opravicujem dejanja da neinvalidi koristijo parkirna mesta dodeljena invalidom,a obenem menim da bi moralo biti veliko vec parkirnih mest namenjenih raznim obiskovalcem.Parkirnih mest je premalo za ene in za druge,a novih ni in jih ne bo.Pojavljajo se le modre crte ki pomenijo da je parkirisce treba placat.Pa se nove rampe namescajo!Taksne novosti v sedanjem kriznem casu pripomorejo temu da se ljudje vedejo neracionalno.Jezni so in besni. Zdi se jim da je nekdo do njih nesramen in krivicen,pa na neki nacin tudi oni-ne vsi-krivico delajo drugim.Njihova dejanja kot sem rekla ne opravicujem,a menim da je treba poiskati vzroke za taksna dejanja,in jih odpravljati.V prijaznem okolju so ljudje prijazni,in ne obratno!
jozzica |  13 .07. 2013 ob  12: 13
Obstajajo tudi mentalni invalidi. Gornji že spada v to kategorijo. V Zagrebu imajo pod tablo, ki označuje parkirna mesta za invalide, dodano tablo, ki pravi nekako takole: "Glede na to, da ste si prisvojili moj parkirni prostor, bi si želeli prisvojiti tudi mojo invalidnost?"
crni |  13 .07. 2013 ob  11: 57
Pred trgovskimi centri v Kopru je parkiranje katastrofa! Npr. pred Supernovo su tudi boksi preoski za danasnje avtomobile.
buh vari vas  |  12 .07. 2013 ob  19: 11
točno tako naduti žabarji to počnejo ..
ne maramo jih ..
istra istrijanom
istra do tokija
istra za vekomaj
buh vari teh ljubljančanov..
rek |  12 .07. 2013 ob  18: 21
Invalid je invalid. Rabijo malo razgibavanja in sonca, zato je potrebno mesta narisati mal bolj vstran od vhoda v center.
101 % Anti_zabar |  12 .07. 2013 ob  18: 15
-1
Pa sej zabarija to dela kdo pa drug..
Ko kavboji se obnasajo po obali jebal jim njihov
zoki mater vsem po vrsti..
Nevem kaj sploh hodijo naprej od crnega kala,naj se v barju namakajo ..
itrrebi |  12 .07. 2013 ob  15: 48
Treba je priznati,da imamo invalide,ki se lahko še sami gibljejo,ti ne potrebujejo tako širokega parking prostora.Veliko težje pa je tistim,ki so na invalidskem vozičku,saj na običajnem parking prostoru,ne morejo zraven avta postavit invalidskega vozička,to pa je problem.Zato pozivam vse voznike,naj bodo obzirni in se izogibajte parkirnim prostorom za invalide,pa bodite srečni,da vam tam za enkrat še ni potrebno parkirati.

socialist |  12 .07. 2013 ob  12: 43
Kaj ce bi pustili denar ljudem in nehali krasti z davki?
geđo |  12 .07. 2013 ob  12: 22
Se strinjam z Niko. Te fore o žabarjih spadajo v možgane petnajstletnika, ki še ni stopil ven iz svoje občine. Idiotov ne manjka nikjer, niti na Obali.
Nika |  12 .07. 2013 ob  11: 46
@Primorec in @juhuhu: mogoce pa "žabarske" registrske prej opazite ko obalne na mestih za invalide, zato ker imate "alergijo" na celince? Ker po tem kar jaz opažam ni neke večje razlike v številu, kdo parkira napačno. Konkretno lahko za Spar v Izoli rečem, da je na mestih za invalide več primorcev parkiranih kot celincev.


Tako da prosim, niso vsi celinci opice, ki pridejo sem dol srat in delat guzvo. Prav tako pa zadnje case itak opazam, da smo primorci dosti bolj nestrpni vozniki, kot marsikateri drugi iz kakšnega drugega konca Slovenije.
N |  12 .07. 2013 ob  11: 03
@ZIPPO
Ti si en velik butec, veš. Kaj je tebi sploh jasno zakaj imajo invalidi (gibalno ovirani) omogočeno parkiranje blizu vhoda? Po tvojem komentarju sodim, da nimaš pojma in da imaš IQ nižji od številke čevljev. Ne privoščim ti, da spoznaš to na lastni koži ti ali kdo od tvojih bližnjih....mogoče boš gledal na te zadeve malo bolj normalno. Do takrat, pa se pejdi zdravit in štej do 10 preden napišeš spet kako bedarijo, kot ti je "geđo" že napisal.
Primorec |  12 .07. 2013 ob  11: 00
-1
Kaj lahko pričakuješ od žabarjev - svinjarijo in nekulturo. Pač so žabarji.
1