Pusićeva: Hrvaška in Slovenija bi lahko skupaj zahtevali pomoč EU

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je na današnji seji hrvaške vlade dejala, da Zagreb s Slovenijo obravnava možnost pridobitve sredstev iz Evropske unije za saniranje škode, ki sta jo povzročila žled in sneg, predvsem v gozdarstvu in lesarski industriji. Kot je dodala, če ne bo dogovora s Slovenijo, bo Hrvaška za sredstva zaprosila sama.

Vzpostavili smo komunikacijo s Slovenijo, s katero si delimo prizadeta območja. Slovenija je zahtevala in dobila pomoč od Evropske unije, vsaj ko gre za agregate, je dejala Pusićeva. Ravno se pogovarjamo o uporabi mehanizmov evropske pomoči, ki jo je možno dobiti tudi iz sredstev solidarnosti unije tudi v primeru škode v gozdovih in z njimi povezano lesarsko industrijo, je še povedala.

Prizadeta območja, za katera so razglasili naravno nesrečo, je v sredo obiskal hrvaški premier Zoran Milanović.

"To bomo koordinirali s Slovenijo, da bi ugotovili, ali je potrebno, da bi skupaj prosili pomoč ali pa sami, z namenom da bi s pridobljenimi sredstvi znižali škodo, ki jo je potrebno še oceniti", je še izjavila Pusićeva. Medtem se prebivalci Gorskega kotarja že peti dan soočajo s posledicami žleda in snega, predvsem pri oskrbi z elektriko in vodo. Največ škode je na elektrogospodarski mreži, v gozdovih in sadovnjakih. Pomoč prihaja z vseh koncev Hrvaške, škodo v elektrogospodarstvu pa bodo sanirali več mesecev. Na današnji vladni seji je poudaril, da bi morali na ogroženem območju postavljati predvsem podzemne napeljave električne energije, kot je to v Vrbovskem ali Ravni gori.

Opazovalec |  06 .02. 2014 ob  19: 04
Seveda, sedaj bi šli v kompanijo, da bi se ogrebli na naš račun. Sami ne izpolnjujejo 200 miljonsko kvoto škode, ki je potrebna da zaprosiš EU za pomoč. Sami imamo toliko škode, da lahko sami zaprosimo za pomoč, ker nam je potrebna in ne potrebujemo prisklednikov, ki nas 20 let je...o v glavo, kadar jim ustreza smo pa dobri sosedje.