PTIČJE PETJE NAJ BI VZNEMIRJALO ŽIVALI: Tako pravi Borut Mozetič, občina bo reagirala

Koper

Načrtovalci koprskega parka ob semedelski promenadi so kot popestritev uvedli zvočnike, iz katerih prihaja umetno ptičje čivkanje, a je to po mnenju ornitologov moteče. Na občini so se zato odločili, da bodo zvočnike utišali, pišejo Primorske novice.

Občinska uprava bo ukinila zvočnike, iz katerih prihaja umetno čivkanje.

Strokovni vodja naravnega rezervata Škocjanski zatok Borut Mozetič je za časnik pojasnil, da zvoki vznemirjajo živali – to je prepovedano z uredbo o zavarovanju ogroženih živalskih vrst – in motijo selitev ptic. Med čivkanjem, ki prihaja iz zvočnikov, je zaznal petje slavca, kosa, črnoglavke in velike sinice. "Če slavec tu sliši petje, lahko ta prostor zazna kot primeren habitat zanj, kar pa ta park trenutno ni. Če se bo tu ustavil, bo samo po nepotrebnem izgubljal energijo," je za Primorske novice dejal Mozetič.

V občinski upravi so prisluhnili njegovemu strokovnemu mnenju in sklenili, da bodo moteče čivkanje izklopili. Mozetič jim je predlagal še, da bi v park namesto zvočnikov raje postavili gnezdilnice in krmilnice, o čemer bodo na občini razmislili, piše časnik.

Petje iz zvočnikov moti slavca in druge ptice, menijo strokovnjaki.

Po poročanju Primorskih novic bodo po pridobitvi uporabnega dovoljenja v parku odprli most, ki povezuje odbojkarska igrišča in ponovno delujoče trampoline. Kmalu naj bi sanirali tudi poškodovane kamnite plošče, ki predstavljajo prehod čez plitvo jezero, dodaja časnik. Sicer pa se v parku v prihodnje obetajo različne prireditve, ena od njih je festival Burja, ki bo tam potekal v zadnjih dneh maja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  20 .05. 2019 ob  11: 53
Najlepša je glasba iz Luke Koper. Na primer nabijanje pilotov za nov podaljšek pomola, pa miniranje za poglabljanje morskega dna in podobno. Pa seveda vse nočno ropotanje. Potem so še vizualni efekti, ko veter prinese bel prah in je sveže opran avto posut z belim prahom, ki je menda odličen tudi za boljše delovanje dihal. In potem še jagoda na torto, jadraš mimo premogovnega terminala in delavci spirajo premogov prah v morje. Ta služi za posebne efekte v morju. Koristi od teh efektov pa imajo samo zaposleni in še peščica drugih ljudi po Sloveniji. Ma koga to briga samo, da je za golaž in polento.
Erazem |  18 .05. 2019 ob  07: 00
Semedela je polna ptičev vseh vrst. Ko se bo drevje v novem parku razraslo, bodo zagotovo prišli tudi tja. Zvočnike pa lahko vsak postavi na svojo vrtno zabavo. Stran vržen denar.
Kukuruz |  18 .05. 2019 ob  03: 57
Glede na to da je obala multikulturalna se lahko predvaja meditativno glasbo
...zdej karkoli das drugega lahko izpades pristranski
vseved |  17 .05. 2019 ob  17: 38
@ galeb, oprosti, ampak tisto umetno ptičje žvrgolenje je primerno za kakšno Indijo in Pakistan . Kar pa je boris zgradil bo, upam ostalo za večno.
galeb |  17 .05. 2019 ob  15: 46
Pa saj ni nič primerno... kar je Popovičeva dediščina. Ste popolnoma prosojni v svojih namerah. In jasno je, kje vas žuli. Ponudite najprej kaj boljšega, če zmorete. In potem rušite tisto, kar so zmogli... uspešnejši od vas. Če pa to niso bili, dokažite s svojimi dosežki. Rušit je lahko. Rušijo vsi, ki niso sposobni. Gradit, na novo ustvarjat, si upat, biti pogumen in drzen... No, da vidimo.
vseved |  17 .05. 2019 ob  13: 48
No roko na srce, tisto umetno žvrgolenje je bolj norčevanje iz občanov .
kjessi |  17 .05. 2019 ob  13: 17
Park ni primeren habitat za ptice? Potem pa predlaga krmilnice in gnezdilnice, ki spadajo v njihov habitat. Bale.
 |  17 .05. 2019 ob  12: 57
16
Ja moti ptice....v Verdijevi..
Lili |  17 .05. 2019 ob  11: 34
-3
aaahahaahaha.... neverjetni smo...vse, samo da se ruši kar je narejeno...