PSE NA POVODCE, ZBUDILA SE JE NEVARNA GOSENICA: Bodite pozorni na te simptome in nemudoma obiščite veterinarja!

Koper

Spomladi se pojavijo gosenice borovega prelca, ki jih v veliki meri najdemo ob morju, na Krasu in na Goriškem, kjer tudi raste največ borovcev. Nevarne so predvsem za pse, pri katerih lahko povzročijo hude okužbe, prav nedolžne pa niso niti za človeka. V teh dneh naši bralci že poročajo, da so opazili gosenice pinijevega oziroma borovega prelca med Portorožem in Strunjanom. Zato povečajte pozornost, ko vaš štirinožni prijatelj vohlja za novimi dogodivščinami!

Stik s strupeno gosenico je v mnogih primerih za psa zelo nevaren, opozarjajo v obalni veterinarski ambulanti Gombač Vet. "Pes se bo kmalu po stiku z gosenico pričel intenzivno sliniti, odklanjal bo hrano, imel bo povišano telesno temperaturo. Značilna simptoma sta tudi (krvava) driska in bruhanje. Že nekaj minut po stiku z gosenico lahko pride do otekline jezika, v najhujšem in skrajnem primeru do zadušitve," pojasnjujejo.

POZOR! NEVARNE GOSENICE SO ŽE NA POHODU! Stik s strupeno gosenico je v veliko primerih za psa zelo nevaren. Pes se bo...

Objavil/a Gombač Vet dne Torek, 23. februar 2021

"Čuvajte vaše kosmatinčke!" je na Facebooku zapisala lastnica psa in objavila fotografijo (spodaj), na kateri so vidne posledice stika z gosenico še po petih dneh. Psa je sicer takoj odpeljala k veterinarju, dobil je injekcijo, uživati mora antibiotike.

Za obalno območje so značilne predvsem gosenice borovega prelca, ki spomladi izležejo jajčeca in se množijo. Največ jih je marca in aprila, zasledimo pa jih tudi poleti. Živijo v gnezdih, premikajo pa se po tleh v značilnih strnjenih kolonah. Psi jih običajno poližejo, vdihnejo ali celo pogoltnejo.

Strupene dlačice ob stiku s sluznico povzročijo opeklino in ožganino

Gosenice so prekrite s strupenimi dlačicami, ki ob stiku s sluznico povzročijo opeklino in ožganino, zato pride do odmrtja celic. Lahko pride celo do nekroze in amputacije dela jezika. Če pes gosenico pogoltne ali vdihne, lahko prične bruhati, dobi drisko in povišano telesno temperaturo ali doživi anafilaktični šok, zaradi katerega pride do težav pri dihanju.

Spomladi je zato smotrno imeti psa na povodcu, ko se sprehajate z njim v okolici borovcev. Če pes že zagrabi gosenico, poskrbite da jo bo čim prej izpustil. Vendar, pozor, človek se gosenice ne sme dotikati z golimi rokami, mesto stika pa je potrebno izprati z vodo. Pojavila se bo rdečina, oteklina, povečano bo slinjenje. Psu je treba temeljito pregledati gobček in odstraniti morebitne ostanke gosenice. Mesto stika hladimo in čim prej odidemo do veterinarja.

Če tudi sami pridemo v stik z gosenico, ob stiku s kožo lahko povzroči srbenje. Če jo vdihnemo, pride do težav z dihanjem.

Dlačice ostanejo na mestih, kjer so se gosenice premikale, še leto dni

Gosenice so aktivne ponoči, čez dan se zadržujejo v gnezdih, ki jih spredejo v krošnjah dreves. Spomladi se preselijo v tla, kjer se zabubijo in ravno v tem času se najpogosteje srečamo z njimi. V Sloveniji sicer poznamo tudi hrastovega sprevodnega prelca, ki za razliko od borovega prelca ne dela škode na rastlinah, je pa enako nevaren za ljudi in živali. Ob stiku z dlačicami se na koži pojavi srbečica in pordelost, lahko pride do očesnega vnetja in težav z dihanjem.

Selitev gosenic traja od nekaj ur do nekaj dni, dlačice pa ostanejo tudi v praznih zapredkih in na mestih, kjer so se gosenice premikale lahko tudi še eno leto. Vendar v tem času razpadejo in niso več škodljive. Dotikanje in razdiranje zapredkov zato ni priporočljivo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija