PRVOMAJSKI KONCERT S PRAV POSEBNIM NAMENOM: Prostovoljne prispevke bodo namenili novim orglam v koprski stolnici

Koper

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), vabi na koncert cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices. 

Na koncertu bosta v sredo, 1. maja 2019, ob 19.30 v stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru nastopili japonski mešani zbor Wasei-kai Chorus Association Japan pod vodstvom dirigenta Kazunori Mashita, KD Simfonični orkester Cantabile, Slovensko komorno glasbeno gledališče in solisti Katja Konvalinka, Irena Yebuah Tiran, Klemen Torkar in Janko Volčanšek.

Podpora zbora za orgle v koprski stolnici

APZ UP se tudi letos pridružuje projektu zbiranja sredstev za postavitev orgel v Stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru. Nastopajoči s svojimi koncerti podpirajo projekt. Prostovoljni prispevki bodo šli izključno za postavitev novega kora, kjer bodo orgle domovale od konca 2019.

V Koper so pred kratkim pripeljali še zadnjo piščal za nove orgle v stolnici. Zadnje piščali so bile tako velike, da so ohromile celoten promet v središču mesta. Koprska katedrala se bo kmalu ponašala z največjimi orglami na Slovenskem, zato so začeli tudi dela za postavitev novega kora.

Nove orgle koprske stolnice prihajajo v Koper kot donacija iz švicarske koncertne dvorane Tonhalle iz Züricha. Župnija Koper je za pridobitev velikega instrumenta kandidirala na mednarodnem razpisu. Po pregledu arhitekturne in akustične ustreznosti stolne cerkve ter zaradi podpore številnih institucij in posameznikov, ki delujejo na področjih glasbenega ustvarjanja, in aktivne podpore projektu s strani Mestne občine Koper, je upravni odbor fundacije Kongresshaus Stiftung iz Züricha soglasno sprejel odločitev o dodelitvi veličastnih orgel Kopru.

Orgle sta leta 1988 izdelala orglarja Kleuker in Steinmeyer po načrtih znanega francoskega skladatelja, organista, pianista in pedagoga Jeana Guilloja, ki je Koper že obiskal in aktivno sodeluje pri ponovni postavitvi orgel ter je načrtoval tudi orgle, ki so postavljene v Bruslju, na Tenerifih, Rimu in v mestih Leon v Španiji ter Alpe d‘Huez v Franciji. V stolnici Marijinega vnebovzetja bodo prvič zaigrale konec leta 2020. Orgle imajo 4 manuale, dva igralnika, 68 registrov in kar 6054 piščali. Za koncertiranje in snemanja orgelske glasbe so jih uporabili največji organisti današnjega časa.

Vstop prost. Vljudno vabljeni!

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!

Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem, Študentska organizacija Univerze na Primorskem in Župnija Marijinega vnebovzetja Koper ter nastopajoči.

Producenti: Christian Aigner, Daniel Leskovic, Katja Konvalinka
Produkcija: CONCEPTIO (Avstrija), SLOVENSKO KOMORNO GLASBENO GLEDALlŠČE; JSKD

Deli novico: