PRVOAPRILSKA ŠALA - BO OBALA ENO URO PRED OSTALO SLOVENIJO? V to nas bi lahko pahnili Hrvati

Koper

Evropski parlament je konec marca odločil, da v Evropski uniji od leta 2021 ne bomo več premikali ure. Države članice se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas. Pri nas se nagibajo, da bi ohranili zimskega, medtem ko so na Hrvaškem in Italiji bolj naklonjeni poletnemu. Obalni turistični delavci so ob tem opozorili, da bi to lahko imelo negativen vpliv na naš turizem, zato so že napovedali referendum, v katerem bodo zahtevali, da ima Slovenska Istra vključno z občino Divača ekvivalenten čas s sosednjima državama. Ostala Slovenija bi tako lahko bila eno uro za Primorsko.

Na polemiko glede poletnega in zimskega časa je v sporočilu za javnost opozorilo Združenje obalnih hotelirjev in turističnih delavcev. Kot so zapisali, bi različen čas s Hrvaško negativno vplival na slovenski turizem. Hrvati so namreč ravno zaradi turistov bolj naklonjeni k sprejemu poletnega časa.  

Lansko javno posvetovanje je sicer pokazalo, da so Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času, a pri nas strokovnjaki menijo, da bi morali imeti zimski čas. Stalni poletni čas bi lahko imel zelo negativne posledice na zdravje, saj ne sledi naravnemu ritmu. Vplival naj bi predvsem na šolarje in študente, ki se učijo in morajo naučeno tudi predelati, zaradi premalo spanja pa bi bili za to prikrajšani. Pri trajnem poletnem času bi namreč več dni vstajati v temi, poleti pa je dlje časa svetlo, zato se pozneje proizvede hormon melatonin, ki vpliva na zaspanost, zaradi česar ljudje potem niso pravočasno utrujeni, kljub temu pa morajo zjutraj zgodaj vstati, opozarjajo strokovnjaki.

Hrvati bodo poskrbeli tudi za državljane

Kljub svarilu strokovnjakov, da bi morali uvesti zimski čas, pa so Hrvatje prepričani, da bi se to poznalo na turistični dejavnosti, ki je med glavnimi prihodki države. Ravno zaradi tega so pripravljeni dati prednost turistom in nameravajo imeti poletni čas. "Šolarji in študenti so že tako ali tako preveč obremenjeni, zato bomo njim prilagodili urnike, nekatere učne vsebine pa bomo ukinili. S tem jih bomo razbremenili določenih učnih obveznosti, tako da uvedba poletnega časa za njih ne bo obremenjujoča," svojo odločitev pojasnjujejo naši sosedje. "Predlagali bomo tudi, da delodajalci prilagodijo svoje urnike zaposlenim, in sicer da bi z delom pričeli med 9. in 12. uro. V tem primeru bo država takšna podjetja subvencionirala," dodajajo.

Bomo imeli referendum?

Medtem ko naj bi Hrvati ob napovedani uvedbi poletnega časa poskrbeli tudi za svoje državljane, da ne bi občutili posledic, pa časovna polemika sive lase povzroča predvsem našim obalnim turističnim delavcem. Zato je Združenje obalnih hotelirjev in turističnih delavcev napovedalo referendum, v kolikor bi Slovenija sprejela zimski čas, hrvaška pa poletnega. Z njim bi zahtevali, da bi bila Slovenska Istra vključno z občino Divača časovno usklajena z našimi sosedi, torej da bi imela poletni čas. "Le tako bi bili lahko konkurenčni Hrvaški," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Deli novico: