PRVIČ V ZGODOVINI NETEKMOVALNA EVROVIZIJA: Sokličeva nas bo zastopala prihodnje leto (VIDEO)

Svet

Letošnja, 65. Evrovizija se bo v zgodovino zapisala kot prva brez tekmovanja in glasovanja. Zaradi epidemije koronavirusa je namesto finala iz Hilversuma v soboto potekala alternativna prireditev pod geslom Evropa, prižgimo luči!, ki se je sklenila s pesmijo Love Shine a Light, v kateri je moči združilo 41 predstavnikov držav, tudi Ana Soklič.

Kar 18 letošnjih predstavnikov držav se bo predstavilo na 66. Evroviziji, ki bo prihodnje leto v Rotterdamu, mestu, ki bi moralo po zmagi Duncana Laurenca s pesmijo Arcade gostiti letošnje tekmovanje. Med njimi so to novico na današnji prireditvi sporočile štiri predstavnice držav, tudi Slovenija.

Na alternativni prireditvi, ki so jo povezovali za letos predvideni nizozemski voditelji Chantal Janzen, Edsilia Rombley in Jan Smit, so prikazali izseke skladb vseh 41 predstavnikov držav, ki bi morali sicer tekmovati. Obenem so vsi pevci in pevke nagovorili gledalce prek malih ekranov.

V sporočilih je bilo največkrat slišati pozive v duhu časa: ostanite zdravi, varni, veliko je bilo tudi spodbudnih besed. Slovenska predstavnica Ana Soklič z videom, posnetim ob Bohinjskem jezeru, je dejala: "Če želiš danes uspeti v glasbi, se moraš včasih pretvarjati, nositi masko." To je primerjala z maskami, ki jih nosimo danes, a iz drugačnih razlogov. Kot je poudarila, sta zanjo najpomembnejša Bog in iskrenost do sebe.

Spomnili so se tudi na več zmagovalnih skladb iz zgodovine tekmovanja. Tako je trikratni zmagovalec, znan tudi kot Mister Eurovison, Johnny Logan zapel zmagovalno pesem iz leta 1980 What's Another Year. Spregovoril je tudi pevec iz skupine Abba Björn Ulvaeus, ki je dejal, da je Evrovizija še vedno odlična odskočna deska za glasbenike in živahen, vesel dogodek.

Med bolj izvirnimi prispevki velja omeniti srbsko zmagovalko iz leta 2007 Marijo Šerifović s pesmijo Molitva, ki jo je tokrat posnela v praznem Beogradu z nekaj ljudmi z maskami. Iz Milana se je javil italijanski predstavnik, letošnji zmagovalec Sanrema Antonio Diodato, ki je dejal, da težka obdobja ponujajo čas za premislek ter navdih za nove zgodbe. Za gledalce je ob kitari zapel Nel blu dipinto di blu (Volare).

Vseh 41 držav je bilo predstavljenih tudi prek simbola svojih prestolnic, ki so jih prikazali ob spremljavi rotterdamskega simfoničnega orkestra. Ljubljano je predstavljal grad. Slovenijo je posredno predstavljal tudi Benjamin Dolić, ki je sicer zastopal Nemčijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija