PRVI VTIS JE POMEMBEN: Katerih je 5 najpogostejših napak, ki jih počnemo?

Trendi

Le sedem sekund je potrebnih, da si o nekomu ustvarimo prvi vtis. V tem času lahko storimo nekaj, kar ima tako negativne posledice, katere tako vplivajo na mnenje sogovornika, da jih ne bomo mogli spremeniti niti v naslednjih sedmih letih. Sledi pet pogostih in neopravičljivih napak, ki jih mnogi počnejo v trenutku, ko nekoga na novo spoznajo.

1. Laži

Veliko ljudi laži ne prenese in v vsakem primeru resnica skoraj vedno pride na dan. Vseeno se vsak od nas občasno zlaže, pa čeprav gre za čisto nedolžno laž, morda tudi iz razloga, da ne bi koga prizadeli.

Ko o nečem govorimo odkrito in s tem posledično razkrijemo tudi kakšne svoje napake, nas bo oseba dojemala kot iskrene in bomo na njej pustili močan pozitiven vtis. Lažje pa nam bodo tudi zaupali. Odnosi, ki temeljijo na iskrenosti, so veliko trdnejši.

2. Preveč se trudite

Tudi če je od tega srečanja odvisna vaša prihodnost, če ste na razgovoru za službo ali boste prvič spoznali partnerjeve starše, se ne smete preveč truditi. Če boste izpadli preveč popolni in inteligentni, bodo vaše vedenje dojemali kot neiskreno. Dovolite ljudem, da vas postopoma spoznajo, dokler vas ne sprejmejo take, kot ste v resnici.

3. Preveč ste odprti in zaupljivi

Morda se vam kdo že od prvega trenutka zdi simpatičen in želite biti do njega povsem odprti in iskreni. Zato mu zaupate svojo življenjsko zgodbo in veliko zasebnih zadev. To pa ob prvem srečanju vsekakor ni najboljša ideja.

Osebe še ne poznate, zato nič ne veste o njihovem življenju in razmišljanju, hkrati pa sogovorniku s tem ne dopuščate veliko možnosti, da bi povedal kaj o sebi.

4. Bojite se tišine

Občasna tišina med pogovorom z osebo, ki ste jo pravkar spoznali, je povsem običajna. Kljub temu da se zdi zelo neprijetna, je boljša kot neskončno dolgi pogovori ali neprimerne šale, s katerimi želite tišino prekiniti. Nikamor ne hitite, saj si ob prvem srečanju ne rabite vsega povedati.

5. Preveč ste radovedni

Sogovorniku vedno pokažite, da ste zainteresirani in si želite o njemu veliko izvedeti. Sprašujte ga, pokažite zanimanje za njegovo mnenje in potrpežljivo poslušajte njegove odgovore. Vseeno pa bodite pazljivi, da pogovora ne spremenite v zasliševanje.

Ne postavljajte mu preveč vprašanj, izogibajte pa se tudi določenih tem, ki ob prvem srečanju niso primerne, kot so politika, vera in denar.

Deli novico: