PRVI SESTANEK Z VLADNO POGAJALSKO SKUPINO JE BIL USPEŠEN: Bodo policisti prekinili stavko?

Slovenija

Vladna pogajalska skupina je stavkovnemu odboru Policijskega sindikata Slovenije danes izročila osnutek sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev. Predlagala bo tudi, da se projekt varovanja schengenske meje izvaja do konca marca. Stavkovni odbor sindikata pa bo 10. februarja odločal o morebitni prekinitvi stavkovnih aktivnosti v času pogajanj.

Po oceni vodje vladne pogajalske skupine, državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Franca Kanglerja je bil sestanek uspešen in lahko z dialogom rešijo vsa odprta vprašanja.

Kangler je napovedal, da bo ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu predlagal, da se projekt Varovanje schengenske meje EU in obvladovanje problematike ilegalnih migracij, ki se je sicer končal s 1. januarjem, podaljša do konca marca, kar bi pomenilo, da bi bil policistom zadnji t. i. schengenski dodatek izplačan 5. maja.

To potezo pozdravljajo tudi v policijskem sindikatu. Po besedah njegovega predsednika Roka Cvetka na ta način policijski uslužbenci pri plačah iz tega naslova ne bodo oškodovani vsaj do konca maja. Ocenjujejo pa tudi, da bodo tako pridobili primeren čas, da lahko naslovijo in ustrezno rešijo tudi vse stavkovne zahteve oz. dosežejo ustrezne kompromise na tistih točkah, kjer so morda stališča obeh skupin še diametralno nasprotna.

Sicer pa v Policijskem sindikatu Slovenije, ki od 11. januarja stavka, po današnjem, prvem sestanku z vladno pogajalsko skupino ocenjujejo, da je v tej fazi vzpostavljen socialni dialog. Osnutka sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, ki jim ga je danes izročila vladna stran, pa Cvetko še ni želel komentirati, saj ga morajo najprej preučiti ustrezni organi sindikata.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija