PRVI PRIMER V SLOVENIJI V IZOLSKI BOLNIŠNICI: Potrdili so ga pri desetmesečnem otroku

Izola

V Sloveniji so konec novembra prvič v tej sezoni dokazali virus gripe. Potrdili so ga pri desetmesečnem otroku, piše na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. V Evropi se sezona kroženja gripe še ni začela, države pa poročajo večinoma o posamičnih okužbah, največ Slovaška, Rusija, Švedska, Češka in Kosovo.

Otroka so po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) obravnavali na pediatrični urgenci izolske bolnišnice. V razširjeni družini dojenčka je bilo več podobno zbolelih, ki niso bili testirani na gripo, pri enem od staršev so izključili okužbo z novim koronavirusom.

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje, saj se virus z lahkoto širi med prebivalci, opozarjajo na NIJZ. Za preprečevanje širjenja ob bolezenskih znakih ostanimo doma ter upoštevamo higieno rok in kašlja. Najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je vsakoletno cepljenje, ki ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo.

Čeprav na NIJZ cepljenje proti gripi priporočajo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, je cepljenje še posebej priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni.

Cepljenje proti gripi še posebej priporočajo starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, osebam z izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom, nosečnicam, zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter zaposlenim v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pa lahko pri svojem delu okužbo prenesejo na druge osebe ter drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti, kot so virusne in bakterijske pljučnice, in tudi z višjo smrtnostjo.

Čeprav v lanskoletni sezoni ni bilo uradno zabeleženega nobenega primera gripe v Sloveniji, pa je cepljenje izjemno pomembno in smiselno tudi letos. Lanskoletne okoliščine so bile namreč specifične, saj so bile šole, fakultete in vrtci zaprti precej časa, ljudje so se zaradi epidemije covida-19 manj družili ter upoštevali tudi ostale ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost covida-19 in hkrati delujejo tudi v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo.

Cepljenje proti gripi je tudi letos brezplačno za vse zavarovane osebe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
nylarazgotra |  11 .12. 2021 ob  16: 53
Zanimivo bi bilo vedeti koliko ur so starši s dojenčkom čakali od zunaj na mrazu, preden so jih sprejeli na urgenco. Za urgenco zgleda da je to že rutina, ko da ljudje hodimo na urgenco ker nimamo drugega za početi. To je nujno potrebno spremeniti,ni človeško kako ravnajo.Gripa je sekundarnega pomena.
Jazbetz |  11 .12. 2021 ob  14: 32
Nov dan, nove bale! To so bale.
Dinksi |  11 .12. 2021 ob  12: 33
12
Novinarčki, prosim vas, kdaj pa so kogarkoli testirali za gripojQuery1123006031783363120935_1639222309719???
Če si imel simptome gripe, čeprav so simptomi enaki kot pri vseh prehladnih obolenjih, si padel v statistiko gripe!!!!
td |  11 .12. 2021 ob  11: 35
-8
Cepljen tudi letos kot že preteklih 35 let in računam, da bom tudi letos med tistimi 60%-80%, ki jih cepivo zaščiti. Če ne bom, ne bom vesel, so mi pa jasne osnove statistike. Naslednje leto se razumljivo ponovno cepim ne glede na vse.
ZigaZois |  11 .12. 2021 ob  11: 03
13
Eden od neštetih primerov, ko je novica razočaranje glede na naslov. Mogoče novica niti ni tako slaba a je naslov "bombastičen". kot da bi naslo bil teroristični napad na novico.