PRVI POTRJEN PRIMER TUDI NA HRVAŠKEM: Po cepljenju umrl sicer zdrav 33-letnik

Svet

Hrvaška Agencija za zdravila in medicinske pripomočke (HALMED) je v torek sporočila, da so na Hrvaškem potrdili prvi smrtni primer kot posledico cepljenja. Po devetih mesecih je bilo namreč ugotovljeno, da je za smrt 33-letnika krivo cepivo.

7. marca letos, 12 dni po prejetju prvega odmerka cepiva AstraZeneca, je v zagrebškem kliničnem centru umrl sicer prej zdrav moški, ki se mu je zdravstveno stanje nenadoma poslabšalo.

Preiskava HALMED-a in Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) je pokazala, da je bila prijava smrti kot hujšega stranskega učinka po cepljenju upravičena. Vzročna zveza med prejetjem cepiva ter reakcijo in smrtjo je bila ocenjena kot "verjetna". Pred cepljenjem sicer zdrav 33-letnik je umrl zaradi sindroma tromboze s trombocitopenijo, poroča portal rtl.hr.

To je sicer prvi potrjen smrtni primer po cepljenju na Hrvaškem.

Prijava je bila podana marca 2021, ko sindrom tromboze s trombocitopenijo še ni bil priznan kot možni stranski učinek cepljenja proti covidu-19. V nadaljevanju je ocena stranskega učinka in mehanizma njegovega nastanka nastala iz ocene Evropske agencije za zdravje, ki je dala smernice za nadaljevanje evalvacije.

V skladu z navedenim so bili opravljeni dodatni pregledi in analize ter zbrana strokovna mnenja strokovnjakov hrvaškega ministrstva za zdravje, kliničnega centra iz Zagreba in zunanjih strokovnjakov HALMED-a s področja hematologije. Pritožnik in njegova družina sta bila obveščena o poteku postopka, še poroča rtl.hr.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kolibri123 |  08 .12. 2021 ob  19: 16
Večina mladih okrog mene je toliko prisebna in seznanjena z dejstvi, da si aktivno prizadevajo za P namesto za C, ampak se jih kljub trudu nikakor ne prime... toliko o nalezljivosti te smrtonosne bolezni
Kolibri123 |  08 .12. 2021 ob  19: 12
Kdor sili mlade v cepljenje s temi "cepivi" je osebno odgovoren za to in druge smrti. V tej starostni skupini Zmladi in zdravi zaradi okužbe z novim korona virusom NE UMIRAJO!
Umirajo pa od CEPLJENJA!