PRVI MOŽ KOPRSKIH GASILCEV PREPRIČAN, DA BO ZAGORELO ŠE KJE: Predmeti, ki so jih zasegli na požariščih kriminalisti, v analizo (VIDEO)

Kronika

Požar pod Socerbom je pogašen, zagotavljajo koprski gasilci, ki sicer še naprej zalivajo območje z vodo. Ocenjujejo, da je pogorelo okrog 120 hektarjev naravnega okolja. Naselij in kmetijskih površin ogenj ni prizadel, je povedal Jan Brodar s koprske gasilske brigade. Prepričan je, da bo zagorelo še kje.

"Lahko rečemo, da je požar pod Socerbom pogašen," je dejal vodja operative na Gasilski brigadi Koper Jan Brodar, ob tem pa poudaril, da območje še vedno nadzorujejo. Na območju državne meje med Ospom, Socerbom in Prebenegom so plameni uničili iglast gozd, grmičevje in travnate površine. Bližnji nasadi oljk in vinogradi niso poškodovani, je pojasnil.

Od noči na torek so na slovenski strani požarišča vrstile izmene gasilcev iz različnih delov države, hkrati jih je delalo do 150. Kljub težavnemu delu na skoraj nedostopnem območju Kraškega roba oziroma Brega med gasilci ni bilo omembe vrednih poškodb, je dejal Brodar.

O vzrokih za požar pod Socerbom policisti še ne morejo ugibati, saj si še niso mogli ogledati kraja dogodka. V sodelovanju z italijanskimi kolegi pa še naprej zbirajo informacije o štirih manjših požarih, ki so se vneli v sredo na Krasu. Predmete, ki so jih našli na požarišču, so poslali na analizo, je povedala predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec.

So krivi migranti, ki v naravo mečejo cigaretne ogorke?

Pot od Socerba od slovensko-italijanske meje sicer velja za migrantsko pot. Domačini, ki pred kamere niso želeli sumijo, da so za požar pod Socerbom krivi prav ilegalni migranti saj so že dostikrat za sabo puščali cigaretne ogorke.

Vremenoslovci za slovensko Istro napovedujejo še najmanj deset dni suše, vročine in vetra. Brodar je prepričan, da bodo kmalu morali gasiti še kakšen požar v naravi. "Bil bi presenečen, če ne bi bilo treba," je dejal.

S policije so sporočili, da je v torek na območju Policijske uprave (PU) Koper zagorelo petkrat. Štiri požare na območju Krasa so pogasili isti dan, kriminalisti pa na vseh štirih lokacijah preverjajo okoliščine in informacije, ali so požari posledica kaznivega dejanja, so sporočili s PU Koper.

Na območju Socerba pa so še vedno zaprte nekatere lokalne ceste, zaradi prevoza vode na požarišče pa je danes obremenjena cesta od Kozine do Ospa. Opozarjajo tudi, da je na vseh cestah med Kozino in območjem Socerba in Ospa zaradi dovoza vode na požarišče povečano število cistern, intervencijska vozila pa imajo tudi v tem primeru prednost.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste so zaprte regionalna cesta Črni Kal-Gabrovica pri Črnem Kalu-Osp-meja z Italijo, lokalna cesta med Črnim Kalom in Staro Gabrovico ter lokalna cesta na relaciji avtocestni priključek Kastelec-vas Kastelec-Socerb-meja z Italijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
cazzimperio  |  12 .08. 2022 ob  18: 15
-1
Miličniki, ki se motajo okoli blokov niso usposobljeni za te vrste raziskav.
Zbirajo predvsem obvestila. Na koncu pa bo Bobnarca priredila poročilo.