PRVI MOŽ FIDESA Z IZJAVO O NEPRIMERLJIVIH POKLICIH RAZBURIL REKTORJE: "Smo vsi - razen zdravnikov - nižje oblike življenja?"

Slovenija

Rektorska konferenca pričakuje opravičilo za izjavo predsednika Fidesa Damjana Polha o neprimerljivosti visokošolskih učiteljev z zdravniki. Verjamejo, da ima sicer vsak sindikat pravico do svojih zahtev in pogajanj, nasprotujejo pa uporabi pogajalskih tehnik, "ki vključujejo omalovaževanje in banalizacijo drugih pogajalskih skupin".

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh je namreč za Delo dejal, da se visokošolski učitelji in učiteljice v plačnem sistemu ne morejo primerjati z zdravniki specialisti, ker naj bi imeli le šest ur delovnih obveznosti na teden.

Kot so v odzivu zapisali v rektorski konferenci, je izjava predsednika Fidesa neresnična. "Vsakdo z univerzitetno izobrazbo bi moral vedeti, da je 'šest ur delovne obveznosti' neposredni pedagoški kontakt, ki ga ima visokošolski učitelj s študenti. Da bi lahko vstopil v predavalnico in izobrazil vrhunske diplomante, mora opravljati raziskovalno delo in pridobivati najnovejša znanstvena znanja. Le tako lahko univerza opravlja svoje temeljno poslanstvo, prek vrhunsko izobraženih pedagogov-raziskovalcev izobraževati kritično misleče znanstvenike, umetnike in strokovnjake - tudi zdravnike," so zapisali.

???????????????????? ???????????????? ???????? ????????????????????????????????̌????????????????̌???? ???????????????????????? ???????????????????????????????????????????? ???????????????????????? ???? ???????????????????????????????????????????????????????????????? ????????????????????????????̌???????????????????????? ????????̌???????????????????????????? ???? ???????????????????????????????????? V...

Objavil/a Univerza v Ljubljani / University of Ljubljana dne Petek, 19. maj 2023

Takšne izjave po mnenju rektorske konference blatijo ugled stanovske organizacije, ki bi si morala prizadevati za spoštljivo in resnicoljubno javno sporočanje, in krnijo zaupanje v visokošolske institucije. Predvsem pa blatijo ugled pedagoškega poklica. "Od predsednika Fidesa pričakujemo opravičilo vsem visokošolskim učiteljicam in učiteljem ter univerzam, ki jih je s svojo izjavo prizadel," so zapisali.

Pred tem so se odzvali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in Polhovo trditev označili za zavajajočo. V Svizu se sprašujejo in hkrati ne razumejo, zakaj mora biti Fides, ki si tako kot predstavniki drugih zaposlenih legitimno prizadeva za boljši položaj zdravnikov in zobozdravnikov, vsakokrat znova žaljiv do drugih poklicnih skupin. "Zakaj vsakokrat znova, ko Fides spregovori o drugih zaposlenih v javnem sektorju, dobimo občutek, da smo vsi - razen zdravnikov - nižje oblike življenja?" so dodali.

V Fidesu so danes pojasnili, da ni šlo za nikakršno omalovaževanje kateregakoli poklica, kaj šele posameznega zaposlenega. "Nasprotno, vse bolj je jasno, da smo priča novemu poskusu spodkopavanja javnega zdravstvenega sistema za interese velikih sindikalnih central," so dodali.

V Fidesu ocenjujejo pogajalski pristop sindikalnih central s primerjanjem pomena dela poklicnih skupin, ki jih predstavljajo, kot povsem zgrešen. Izključno navezujoč se na 'primerljivost poklica' brez metodologije, ki bi to 'primerljivost' objektivizirala, kar kaže na pomanjkanje ustreznejših argumentov za zagotovitev boljših delovnih pogojev zaposlenih, ki jih predstavljajo.

Fides že ves čas zagovarja stališče, da so v Sloveniji, primerljivo z razmerji plač v tujini, plače številnih visoko izobraženih kadrov prenizke. "To je tudi razlog, da se v ključnih dejavnostih srečujemo s kritičnim pomanjkanjem kadrov. Verjamemo, da imamo sindikati veliko vsebinskih argumentov, predvsem s primerjavo razmerij plač poklica s tujino, da učinkovito zastopamo zaposlene. Pričakujemo, da bodo vsi sindikati znali sami ovrednotiti svoje poklice, svoje ocene argumentirati in se ne naslanjati le na primerjavah z zdravniki," so dodali.

"Šele ko bomo naredili ta miselni preobrat, bomo na dobri poti resne prenove plačnega sistema, ki bo temelj za zagotavljanje učinkovitega javnega servisa," so še zapisali v Fidesu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  21 .05. 2023 ob  11: 49
na srečo fidez ne predstavlja poštenih zdravnikov. tudi med visokošolskimi ućitalji in še kje se najdejo pohlepneži, ki skrbijo le za svoj žep in ne pustijo mladih zdraven
nylarazgotra |  21 .05. 2023 ob  08: 03
-8
Res je! Prof.na Fakultetah in rektorji so izjemno dobro plačani. Ne morejo se primerjati z zdravniki ki rešujejo življenja in imajo dežurstva. Mislim na zdr.v bolnicah. Prof.na fakultetah so zelo dobro plačani in njihove plače ne potrebujejo dvigov.
joe jaxson |  20 .05. 2023 ob  20: 46
12
da, kaj še nste vedli, da so oni nadljudiod katerih smo vsi odvisni? (ja, po kuvertah, ordinacijah zastonj v javnih zavodih in nepovratnimi sredstvi za financiranje njihove opreme v teh zavodih !? - škifo !) - VSAKA ČAST REDKIM IZJEMAM ! -