PRVI KORAK ZA GRADNJO JEK 2 JE NAREJEN: "Afera s TEŠ 6 se ne bo ponovila," zagotavlja Vrtovec

Slovenija

Ministrstvo za infrastrukturo je družbi Gen energija izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke v Krškem. Po besedah ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca še ne gre za dokončno odločitev o tej investiciji, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo. Natančna lokacija še ni znana.

"Z energetskim dovoljenjem odpiramo najširšo možno javno razpravo, ne le na strokovni ravni, pač pa tudi med državljani," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Vrtovec. Med njo se bo izkazalo, ali se strinjamo in stremimo k istim ciljem - torej k čisti in varni energetski prihodnosti Slovenije.

Šele po doseženem družbenem konsenzu bodo sledili nadaljnji postopki, kot so umestitev v prostor, pridobivanje gradbenega dovoljenja, izbor dobavitelja in sama gradnja. Natančna lokacija proizvodnega objekta bo določena šele s sprejetjem državno-prostorskega načrta, je dejal Vrtovec in dodal, da bo njena skupna električna moč na pragu 1100 MW, predvidena letna proizvodnja električne energije nekaj manj kot 9000 GWh, življenjska doba pa 60 let.

"Projekt je preveč pomemben, da bi ga prepustili različnim interesom," je poudaril Vrtovec. Spomnil je na afero z gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj in dodal, da je bila ta šola predraga, da bi jo ponovili. "Zato želimo zagotoviti preglednost in predvsem odgovornost za vse sprejete odločitve," je dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Shriba |  19 .07. 2021 ob  14: 55
TEŠ6 se je zgodila zato, ker nimamo oz. nismo sposobni omisliti dolgoročni energetski plan za Slovenijo.
Ko so gradili tisto sežigalnico premoga, smo vsi vedeli, da nismo v 19. stoletju.
Zakaj nuklearka ?
A zato, ker so tile strokovnjaki pogruntali, da nismo v 19. stoletju, ampak leta 1950 ?

REFERENDUM PROTI NUKLEARKI TAKOJ !


kokodek |  19 .07. 2021 ob  13: 46
več je treba narediti za zmanjšanje porabe energije !!!! jedrska elektrarna je smrtonosna bomba!!! povsod jih ukinjajo, mi jih nameravamo graditi. enako je bilo pri TEŠ6
Istriano |  19 .07. 2021 ob  13: 34
Stavim karkoli, da bo isto kot pri TEŠ 6, samo da je naložbena vrednost pri nuklearki bistveno višja. V tujini stane taka nuklearka 6-7 milijard evrov, naša bo stala 10-11 milijard evrov, pa če bodo na oblasti levi, desni ali sredinski.