PRVI KORAK POMOČI PODJETJEM: Namenjenih je 40 milijonov evrov

Slovenija

Odbor DZ za gospodarstvo bo danes na nujni seji obravnaval predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Gre za prvi korak pomoči podjetjem, pravi vlada, v katerem bo do sredine marca prihodnje leto izplačanih za 40 milijonov evrov nepovratne pomoči za stroške v drugi polovici tega leta.

Po predlogu, ki ga DZ obravnava po nujnem postopku, bo država gospodarstvu pomagala s subvencioniranjem najmanj 30 odstotkov energetskih stroškov, če so cene energije letos zrasle vsaj za dvakratnik povprečja cen v preteklem letu.

Upravičenci bodo pravne ali fizične osebe, ki so se za opravljanje gospodarske dejavnosti registrirale do 1. decembra lani. Izvzeti bodo subjekti, ki se ukvarjajo s primarno kmetijsko dejavnostjo in ribištvom. Vključena prav tako ne bodo tista podjetja, ki so upravičena do regulirane cene zemeljskega plina oz. električne energije po drugih uredbah.

Predvidene so tri vrste pomoči. Prva je enostavna pomoč v najvišji višini 500.000 evrov in do 30 odstotkov upravičenih stroškov. Druga je posebna pomoč v višini največ dva milijona evrov in prav tako do 30 odstotkov upravičenih stroškov, pri čemer bo izračun upravičenih stroškov od 1. septembra letos naprej omejen na največ 70 odstotkov porabe v enakem obdobju leta 2021. Tretja pa je pomoč energetsko intenzivnim podjetjem, kjer bo znesek pomoči prav tako omejen na dva milijona evrov, podjetja pa ob sočasnem dokazovanju izgube iz poslovanja lahko zaprosila za povračila do 70 odstotkov upravičenih stroškov. Predvideno je, da prvo izplačilo v skupni višini 20 milijonov evrov izvedeno do konca leta, in sicer za stroške med junijem in septembrom, drugo izplačilo, prav tako v višini 20 milijonov evrov, pa do 15. marca 2023 za obdobje od oktobra do decembra.

V NSi se glede na vložene predloge dopolnil zavzemajo za to, da bi bili med upravičence vključeni tudi subjekti, ki se ukvarjajo s pridelavo v rastlinjakih, rejci perutnine in ribogojnice, da bi bilo upravičeno obdobje že od 1. februarja letos ter da bi bila pomoč izplačan en mesec prej, kot je predvideno v predlogu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  30 .08. 2022 ob  14: 42
naj v zameno obdavčijo dobičke energetskih podjetjij, ki umetno višajo cene
Istriano |  30 .08. 2022 ob  07: 50
Slovenskim podjetjem, ki so lani realizirala 40.000.000.000,00 € (40 milijard) izvoza je pomagati s 40 milijoni € kot kaplaja v morje.