PRVI KORAK H KONČNI UREDITVI JERNEJEVEGA KANALA: S sprejetjem odloka bodo stopili na prste uzurpatorjem

Piran

Piranski občinski svet je na današnji seji v drugi obravnavi s 16 glasovi za in osmimi proti dokončno potrdil letošnji občinski proračun. V primerjavi z izvirnim proračunskim dokumentom so vključili večino predlogov svetnikov in skupni obseg proračuna rahlo povečali na 34,8 milijona evrov, je navedla vodja urada za finance Breda Klobas.

Med ključnimi projekti, ki so jih naknadno vključili v proračun za 2021, je izpostavila financiranje nujne medicinske pomoči skozi celo leto in vozila za nujno medicinsko pomoč, izgradnjo dvigala v Zdravstvenem domu Piran, povečanje sredstev za delovanje na področju športa, subvencioniranje kmetijstva, za obnovo sakralnih objektov, za interventno investicijsko vzdrževanje po krajevnih skupnostih in za izgradnjo stanovanj za mlade družine.

Omenjene dopolnitve se odražajo v povečanju samega proračuna za okoli 860.000 evrov na skupnih 34,8 milijona evrov odhodkov. To so med drugim dosegli z zmanjšanjem določenih načrtovanih proračunskih postavk in s povečanjem zadolževanja občine z 2,3 na 2,8 milijona evrov, je dodala vodja občinskega urada za finance.

Svetniki so danes v prvem branju soglasno potrdili tudi spremembe odloka o pristanišču kanal Sv. Jerneja in koncesiji za gradnjo in upravljanje območja, ki pomeni prvi korak h končni ureditvi kanala. Vodstvo občine je sicer predlagalo obravnavo po skrajšanem postopku, a se več kot tretjina svetnikov s tem ni strinjala.

S spremembami odloka se do izgradnje pristanišča pooblasti javno podjetje Okolje Piran (to je lani za petletno obdobje pridobilo vodno pravico), da v prehodnem obdobju vzdržuje obstoječe stanje začasnih privezov. Prav tako se opredeljujejo pogoji glede sklenitve dogovora za najem začasnih privezov kot v primeru nesklenitve dogovora tudi postopek za odstranitev plovila. Opredeljena je tudi dolžnost plačila vzdrževalnine za začasne priveze ter dolžnost upravljavca glede preprečevanja privezovanja plovil, ki so v nasprotju z odlokom.

Po sprejemu odloka bo Okolje Piran začelo pripravo in sklenitev dogovorov za začasne priveze z imetniki plovil, ki izpolnjujejo pogoje, rednim vzdrževanjem območja ter odstranitvijo potopljenih plovil in porušenih pomolov. V Okolju so pripravili tudi predlog cen vzdrževalnine, ki bi letno znašal od 345,78 evra za plovila do 4,5 metra dolžine pa vse do 2556 evrov letno za plovila do 14,5 metra dolžine.

Vodja urada za gospodarstvo in turizem Ljubo Bertok je priznal, da gre šele za začetek projekta in da je do njegove realizacije še daleč. Čeprav bo še treba sprejeti investicijski program in opredeliti vire financiranja, pa Bertok verjame, da bo z ustrezno pripravljenim projektom mogoče črpati tudi kohezijska sredstva.

Iz svetniških vrst je bilo slišati pripombe glede same višine vzdrževalnine in morebitnih posegov v območje krajinskega parka. Prvi mož Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič je odvrnil, da bo cena za vzdrževalnino stroškovna in transparentno določena, da pa je po njegovem mnenju prav, da če želi nekdo imeti plovilo privezano na varovanem območje, tudi plača nekoliko več.

Predvsem pa je Gašpar Mišič poudaril, da bodo s sprejetjem odloka stopili na prste uzurpatorjem, ki so do zdaj izkoristili zatečeno stanje. Okolje Piran bo namreč po sprejetju odloka lahko končno začelo nadzor območja in preprečilo, da bi se v kanalu nekdo na novo privezoval.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Rompibale |  12 .02. 2021 ob  14: 21
Če bodo kanal porihtali do leta 2050 bo super!!
Cazzimperio  |  12 .02. 2021 ob  06: 37
Uzurpator, eden od največjih je prav direktor komunalnega podjetja. Župan bi moral pogledati poslovanje okolja, tudi odhodke hišnemu privatniku.
Predvsem sovraži domačine.
Župan pa bo itak kmalu potreboval kako službo po končanem mandatu. Lahko tudi na okolju. Že sedaj je zaposlil veliko svojih špijonov.
Ozurpiranje v Luki Koper ni uspelo.
Kanal Jernej je potreb o sanirati. Zakaj potem to ne počne to park Soline ali pa tako kot je to v Strunjanu?
Tukaj se že kaže, da bo imel Grafist veliko dela........
Piranež |  12 .02. 2021 ob  06: 17
Skrajni čas je že bil, da se napravi red v Jernejevem kanalu !