PRVI DECEMBRSKI SNEG ZAJEL VEČJI DEL DRŽAVE: Na Primorski avtocesti trenutno aktivnih 21 plužnih vozil

Slovenija

Sneženje je že zajelo dobršen del države. Zaradi zimskih razmer je na primorski avtocesti zaprt uvoz Nanos iz smeri Vipave proti Kopru. O zimskih razmerah na cestah poročajo tudi iz drugih koncev Primorske, pa tudi Notranjske in Bele krajine.

Darsova avtocestna vzdrževalna baza Postojna

Na cestah Col-Ajdovščina, Idrija-Godovič in Col-Črni Vrh-Godovič velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike. Na cesti Unec-Bloška Polica-Babno Polje ter na mejnih prehodih Petrina in Babno Polje velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike zaradi razmer na hrvaški strani. Na cesti Soteska-Črmošnjice-Črnomelj pa velja prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone, piše na spletni strani prometnoinformacijskega centra.

Sneženje je zajelo tudi Dolenjsko, kjer se sneg že oprijema cestišč, so sporočili z novomeške policijske uprave. Voznike tovornih vozil so ob tem opozorili, da se morajo ob zimskih razmerah na vseh cestah sami izločati iz prometa, razen na avtocesti, kjer izločanje odreja Dars.

Sneži tudi na Gorenjskem. Kot opozarja Policijska uprava Kranj, obstaja možnost žleda in poledice. Policisti voznike opozarjajo na uporabo zimske opreme in na prilagajanje hitrosti vožnje ter povečanje varnostne razdalje. Kot dodajajo, take razmere niso primerne za vožnjo s kolesi.

Policisti opozarjajo, naj vozniki pred odhodom na cesto očistijo svoja vozila, če je na njih sneg ali led, sicer jih čaka kazen v višini 200 evrov. Voznike brez zimske opreme čaka kazen 40 evrov, če pa voznik brez zimske opreme povzroči zastoj ali prometno nesrečo, ta znaša 500 evrov.

Regijski center za obveščanje Koper je medtem zjutraj zaradi visokega plimovanja morja in močnega vetra v Piranu sprožil sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje. O kakšnih drugih posebnih nevšečnostih na terenu pa zaenkrat iz koprske izpostave ne poročajo.

Zaradi snežnih padavin, ponekod vse do nižin, bodo na cestah bodo posipne in plužne skupine, potovalni časi bodo daljši, so opozorili na prometnoinformacijskem centru. Na pot bo treba prej kot običajno, so še spomnili.

Kot piše na spletni strani agencije za okolje (Arso), se bo sneženje ponoči v notranjosti še nekoliko okrepilo, po nižinah Primorske pa bo deževalo. Do jutra bodo padavine oslabele in zjutraj v večjem delu države že ponehale.

Predvsem v osrednji in zahodni Sloveniji bo do četrtka zjutraj lahko zapadlo več kot 25 centimetrov snega. Burja bo gradila snežne zamete, piše na spletni strani Arsa.

Danes in v noči na četrtek bo ponekod na prehodu med Primorsko in Notranjsko možen tudi pojav poledice in žleda, so opozorili. Kot so povzeli na upravi za zaščito in reševanje, bodo najbolj na udaru Banjška planota, Trnovski gozd, območje okoli Razdrtega, Brkini ter ponekod tudi območje Ilirske Bistrice.

V Vipavski dolini pa promet ovira tudi burja. Na hitri cesti med Ajdovščino in razcepom Nanos ter na regionalni cesti Podnanos-Manče-Vipava velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, druga stopnja. Na regionalni cesti Vipava-Ajdovščina pa velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, prva stopnja.

Razmere na primorskih cestah

Z Darsa so nam danes sporočili, da so vzdrževalci primorske avtoceste s preventivnim posipom pričeli že ponoči in nadaljevali tudi zgodaj zjutraj. "Še vedno piha močna burja in nanaša droben sneg na cestišče, vendar vzdrževalci avtoceste sproti plužijo in posipajo. Trenutno je aktivnih skupno 21 plužnih vozil. Sneg in burja sta tudi na vipavski hitri cesti, vendar se sodelavci trudijo vzdrževati avtocesto prevozno," sporoča Dars.

"Vsaj za zdaj ni posebnih težav. Vpoklicane so vse razpoložljive delovne kapacitete. Glede žledu in poledice se bomo sproti prilagajali razmeram, saj imamo na voljo vse posipne materiale. V teh primerih bomo uporabili drobnejšo granulacijo soli, ker ta na cesti takoj učinkuje. Avtocestna vzdrževalna baza Postojna razpolaga trenutno s 1200 tonami soli ter še dodatnimi 500 tonami v silosih ob avtocesti. To zaenkrat zadostuje," še pojasni Dars.V Postojni je pričelo snežiti med 6.15 in 6.30. Poleg sneženja se je pojavila tudi močna burja druge stopnje. Klanec Goli Vrh so do zdaj posuli že devetič, ker jim burja sproti nanaša sneg na vozišče in se trudijo vzdrževati prevozno cesto.

Dars je na zimske razmere dobro pripravljen

V vsaki izmeni je po vsej državi na terenu na voljo 130 njihovih sodelavcev, pri čemer se prilagajajo tudi lokacijam glede na napovedi vremenoslovcev.

Dars sicer vzdržuje 623 kilometrov avtocest in hitrih cest, 146 kilometrov priključkov nanje, 22 kilometrov razcepov in 51 kilometrov servisnih poti. Za prevoznost in varnost bo letos skrbelo 527 vzdrževalcev s 191 tovornimi in specialnimi delovnimi vozili, ki so opremljeni s plugi in posipalci.

Trenutni omejevalni ukrepi zaradi epidemije jim bodo nekoliko olajšali delo, saj bo manj avtomobilskega prometa, vendar po besedah vodje tehnične službe Jane Vrhovnik, na avtocestah še vedno ostaja veliko tovornih vozil, ki vozijo praktično nemoteno. Zato lahko pride tudi do zdrsov tovornjakov, kar bi povzročilo dodatne težave na avtocestah.

Zaradi poledice nekaj težav in nesreč na območju Policijske uprave Celje

Na območju Policijske uprave Celje, kjer je ponekod šele pred kratkim začel naletavati sneg, je bilo danes nekaj težav zaradi poledenelih vozišč. Policisti so bili doslej obveščeni o treh prometnih nesrečah z gmotno škodo, ki so se zgodile v Rogatcu, Mali Brezi in v Pečici. Na Koroškem so o poledici poročali z območja Pernic.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  02 .12. 2020 ob  10: 53
-2
Čudno da ni zastojev, da ni vestnih voznikov presenetil sneg!!!