PRVI DAN HITRIH TESTIRANJ NA MEJI: 37 potnikov pozitivnih; danes pričakujejo daljše zastoje

Slovenija

Od včeraj na petih mejnih prehodih na meji s Hrvaško in brniškem letališču opravljajo testiranja na novi koronavirus s hitrimi testi. Z negativnim testom se lahko tisti, ki prihajajo iz držav na rdečem seznamu, izognejo karanteni. Po navedbah POP TV so včeraj do 18. ure na petih lokacijah na meji opravili 1826 testov, 37 jih je bilo pozitivnih.

Kot so za STA pozno popoldne pojasnili na letališču, so tudi pri njih nekateri potniki to možnost včeraj že izkoristili. Testiralo se je 21 potnikov od skupno 51, ki so prispeli iz Frankfurta, podatkov o rezultatih testiranj pa nimajo.

Hitre teste je ob letališču Jožeta Pučnika Ljubljana možno opraviti še na mejnih prehodih Obrežje, Gruškovje, Metlika, Središče ob Dravi in Jelšane. Samo na teh mejnih prehodih lahko v državo vstopajo tisti, ki ob prihodu iz rdeče države v Slovenijo vstopajo na zunanji schengenski meji, nimajo pa negativnega testa PCR, ki ni starejši od 48 ur, oziroma ne sodijo med 12 izjem, ki jim je omogočen vstop v državo brez napotitve v karanteno na domu.

V karanteno na domu pa od sobote ni treba niti potnikom, pri katerih je rezultat hitrega antigenskega testa, opravljenega na meji, negativen.

Državljanom tretjih držav na nenujnem potovanju, ki testiranja s hitrim testom ne želijo opraviti ali so na testu pozitivni, vstop v državo zavrnejo. Druge osebe, ki se ne želijo testirati ali so pozitivne na koronavirus, pa morajo v karanteno na domu.

Po poročanju TV Slovenija so tudi zaradi hitrih testov ponekod na meji nastajale kolone vozil. "Nekako glavni val tistih, ki bodo v Sloveniji ostali, torej zaposlenih pri nas - državljanov Bosne in Hercegovine, Srbije, itd. -, ki so bili za praznike v svojih državah, bo prišel šele v nedeljo," pa je za omenjeno televizijo dejal notranji minister Aleš Hojs. Pričakuje, da bodo danes v enakem času naredili vsaj štirikrat več testov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija