PRVI BOLNIKI ŽE DANES V NOVIH COVID PROSTORIH UKC LJUBLJANA: Direktor Poklukar zaenkrat odsvetuje kakršnokoli odpravljanje ukrepov (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Prve bolnike s covidom-19 bodo v nove prostore DTS začeli sprejemati danes, je danes dejal generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. Po njegovih besedah je bila priprava novih kapacitet, ki imajo blizu vso potrebno opremo, nujna tako za UKC kot za celotno državo, objekt pa bo v pomoč tudi pri ponovnem zagonu drugih zdravstvenih programov.

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Poklukar je na vladni novinarski konferenci dejal, da so imeli zjutraj hospitaliziranih 291 covidnih bolnikov, od tega 59 v enotah intenzivne terapije. Poleg tega 45 bolnikov spremljajo prek telemetrije oziroma v domačem okolju. Kot je dejal, upa, da bo v naslednjih dneh Slovenija dosegla vrh epidemije in se bodo začele razmere stabilizirati. Za enkrat odpravljanje sprejetih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije odsvetuje.

Ob javljanju iz novo odprtih prostorov diagnostično-terapevtskega servisa (DTS) je dejal, da danes v te prostore pridejo prvi bolniki. "Če bo treba, se bomo vključili v reševanje situacije v Pomurju," je napovedal. Lokacija po njegovih besedah predstavlja bistveno boljše površine kot "kakršna koli improvizacija ali postavljanje kapacitet v športnih ali gospodarskih objektih".

"Tu imamo v neposredni bližini CT aparature, magnetne aparature, operacijske dvorane, v neposredni bližini imamo vse napeljave za kisik, zrak in ostalo potrebno infrastrukturo," je dejal Poklukar. Dodal je, da imajo na lokaciji tudi izvajalce čiščenja in prehranske službe, le 50 metrov stran pa intenzivno enoto, na katero lahko v primeru poslabšanja brez posebne dodatne logistike premestijo bolnika.

ZAČENJA SE KURILNA SEZONA: Tukaj so razlogi za prehod na toplotno črpalko

Oskrba s toploto je v našem življenju zelo pomembna Ko vstopimo v hladno okolje, naše telo prerazporedi kri do trupa in tako ščiti ter ohranja toploto vitalnih organov. Hkrati telo omejuje pretok krvi v kožo, kar pomeni, da lahko dlje časa zadržimo več notranje toplote.

Objekt bo po njegovih besedah v pomoč tudi pri izhodni strategiji iz epidemije, saj bodo takoj, ko potrebe po kapacitetah za covidne bolnike ne bodo več dnevno rasle, na novi lokaciji skoncentrirali vse tovrstne bolnike in tako čim prej sproščali ostale oddelke v UKC kot drugje v Sloveniji. To bo omogočilo čim širšo uporabo zdravstvenih storitev in skrajševanje čakalnih vrst, je dejal. Po koncu epidemije pa bo v novih prostorih prostor za 44 enot intenzivne terapije in štiri operacijske dvorane.

Vrednost gradbeno-obrtniških del na objektu je bila ocenjena na 2,459 milijona evrov, končna cena, ki so jo dosegli s pogajanju, pa je 2,379 milijona evrov oz. 2,903 milijona evrov z DDV. Nekaj opreme so prerazporedili iz drugih delov bolnišnice, nekaj jim jo je posodila Civilna zaščita.

Janez Poklukar

Manjkajočo opremo za popolnitev 150 postelj oz. v izrednih razmerah do 300 dodatnih kapacitet, pa so morali v UKC dokupiti. Gre za približno 495.000 evrov medicinske opreme, približno 53.000 evrov informacijske opreme in opreme za telemetrijo v obsegu nekaj več kot 300.000 evrov, je navedel. Skupna vrednost vse nabavljene opreme je 1,8 milijona evrov, skupaj z gradbeno-obrtniškimi deli pa približno 3,333 milijona evrov, je dodal.

Kot je dejal, so za potrebe covida-19 znotraj UKC na zdravstvenih dejavnostih do sedaj prerazporedili 510 zaposlenih, kar bodo v naslednjih dneh še stopnjevali. Pričakujejo, da bodo v novih prostorih potrebovali manj kadra na bolnišnično posteljo kot v starih zgradbah, ki niso grajene in pripravljene za večji sprejem bolnikov. Danes zjutraj je bilo med uslužbenci UKC Ljubljana sicer 288 obolelih za covidom-19, nekaj več kot 180 jih je v karanteni.

Poklukar je spregovoril tudi o opravljenih posegih v UKC Ljubljana na področjih, ki niso povezana s covidom-19. V oktobru so v UKC napravili približno 20 odstotkov manj ambulantnega programa kot oktobra 2019. Namesto 39 transplantacij, ki so jih opravili v letu 2019, so letos v oktobru opravili 32 transplantacij. Praktično enako kot lani oktobra je bilo število operacij na odprtem srcu, prav tako so podobno število primerov opravili pri koronografijah, kot tudi pri operacijah raka. "Z vsemi sredstvi se borimo, da ohranjamo dostopnost zdravstva, da bdimo nad zdravjem naših državljanov," je povedal in dodal, da če bo obseg programov treba zmanjševati, bo to potrebno zaradi kadra.

Poklukar se je zahvalil vsem, ki so pripomogli k pripravi novih prostorov za bolnike s covidom-19, tako izvajalcu kot tudi civilni zaščiti, vojski, Mestni občini Ljubljana in Gospodarskemu razstavišču, pa tudi zaposlenim v UKC Ljubljana. "Prepričan sem, da ima danes UKC Ljubljana najboljšo ekipo, ki jo je kadarkoli imel," je dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija