PRVE KADROVSKE SPREMEMBE NOVE VLADE: 'Padla' Urbanija in Olaj, zamenjave tudi na čelu Sove, v NIJZ in NLZOH

Slovenija

Nova vlada Roberta Goloba je na svoji prvi seji razrešila direktorja urada vlade za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanijo in na njegovo mesto za vršilca dolžnosti imenovala Dragana Barbutovskega. Mandat Urbanije so med drugim zaznamovali neplačevanje javne službe STA in analize dela RTVS. Novi vršilec dolžnosti direktorja Ukoma Barbutovski je bil doslej direktor slovenskega British Councila. 

Vlada je razrešila tudi direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janeza Stuška in na njegovo mesto kot vršilca dolžnosti za šest mesecev imenovala dosedanjega vodjo protiobveščevalnega oddelka Sove Joška Kadivnika.

Po poročanju medijev je Joško Kadivnik izkušeni obveščevalec z dolgim stažem na Sovi, kjer se je zaposlil leta 1988. Od leta 2001 na Sovi zaseda vodstvena delovna mesta. Med drugim je bil koordinator za operativne zadeve, nato je bil vodja operative ter vodja sektorja za protiobveščevalno in varnostno dejavnost. Bil je tudi direktor urada za operativne zadeve, zdaj pa opravlja funkcijo namestnika direktorja Sove.

Menjava direktorja Sove je pričakovana poteza vsake nove vlade. Vlado Roberta Goloba je DZ potrdil v sredo zvečer, po tem pa se je ta že sestala na ustanovni seji, na kateri je sprejela tudi nekatere kadrovske odločitve. Tako je pričakovano zamenjala tudi vodstvo obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo (OVS). Jaroša Britovška bo kot vršilec dolžnosti zamenjal Andrej Fefer, in sicer za obdobje šestih mesecev.

Še ena napovedana poteza: Pretres v policiji

Vlada je na ustanovni seji s položaja generalnega direktorja policije razrešila Antona Olaja in na njegovo mesto kot vršilca dolžnosti imenovala nekdanjega direktorja uprave kriminalistične policije Boštjana Lindava. Zadnji dve leti je opravljal funkcijo višjega policijskega svetnika in je bil premeščen v prostore policijske akademije v Tacnu.

Menjava direktorja policije je bila napovedana poteza nove vlade.  Lindav je sicer za zdaj imenovan za vršilca dolžnosti generalnega direktorja, in sicer do imenovanja generalnega direktorja policije po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev.

Vlada je izdala tudi odločbo, s katero so Damjana Žuglja razrešili s položaja direktorja urada za preprečevanje pranja denarja. Aniko Vrabec Božič pa so imenovali za vršilko dolžnosti direktorice, in sicer do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev.

BONUS VIDEO: Za starejše po Kopru brezplačno

Vlada je na sredini ustanovni seji zamenjala svoje predstavnike v svetu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in predstavnike v svetu Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). V svetu NIJZ so kot predstavnike vlade razrešili Roka Tavčarja, Mateja Forteja, Marijo Rogar in Silvo Duh. Za preostanek mandata pa so v svet zavoda NIJZ imenovali Mitjo Blagajneta, Mileno Kramar Zupan, Braneta Bregarja in Andraža Jaklja.

V svetu NLZOH je vlada kot predstavnike vlade razrešila Matjaža Trontlja, Špelo Jovanovič-Gaberšek, Miro Kos Skubic in Omar Hanuna. V svet NLZOH so za preostanek mandata imenovali Simono Gerenčer, Sonjo Bezjak, Janeza Jesenovca in Luko Kajtna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  03 .06. 2022 ob  09: 03
Ma kaj še plešejo volivci? Vedno manj, ker se pripravlja kar nekaj novih davkov.