VODO V ISTRO DOVAŽA DEVET TOVORNJAKOV: Gasilska društva posodila cisterne, prevozi ne ogrožajo gašenja na Krasu (FOTO, VIDEO)

Koper

Iz reke Unice pri Planini so zgodaj zjutraj začeli črpati vodo za potrebe slovenske Istre. Danes je na delu devet tovornjakov s cisternami. Do približno opoldneva so napolnili 20 cistern, je povedal Domen Torkar z uprave za zaščito in reševanje. Pojasnil je, da en tovornjak odpelje vodo v Istro in se vrne v približno dveh urah in pol.

Pet tovornjakov so priskrbeli gasilci, Slovenska vojska pa je prispevala štiri vozila s cisternami, so povedali na današnji novinarski konferenci na mestu prečrpavanja na reki Unici pod mostom v vasi Planina.

"Gasilci vedno želimo pomagati, čeravno je za nami težek teden na Krasu. Po naših društvih smo povprašali za velike cisterne, člani so se odzvali," je povedal poveljnik Gasilske zveze Franci Petek. Pojasnil je, da imajo skupaj na razpolago 11 večjih tovornjakov. Če bo treba, bodo društva zaprosili tudi za manjše cisterne, je dejal in dodal, da ti prevozi vode ne vplivajo na delo gasilcev na Krasu.

Po besedah generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Darka Buta imajo po sklepu vlade za pomoč pri prevozu vode tudi možnost za dogovor z zasebniki. Ob tem je zagotovil, da črpanje nikakor ne vpliva na oskrbo z vodo v Postojni in Pivki.

"Verjamem, da bomo to etapo zmagali. Treba pa je zmagati tudi bitko, to so srednjeročni ukrepi, ki jih je treba sprejeti," je dejal direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj. "Gre za nacionalni projekt," je še povedal in dodal, da je končni cilj lahko samo vsota več povezanih projektov. Spomnil je, da je tudi prejšnji teden kot najbolj varen vir omenjal črpališče Klariči na Krasu, ki pa ga je že čez nekaj ur ogrozil požar.

Zagotavljanje vode za slovensko Istro???????? Črpališče pod gradom Haasberg, ki sta ga včeraj vzpostavili in preizkusili...

Objavil/a Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje dne Torek, 26. julij 2022

Kot je še povedal But, je uprava konec minulega tedna pripravila operativni načrt za ta projekt in angažirala več služb. Ob mostu čez Planinsko polje so v ponedeljek enote civilne zaščite za prečrpavanje večjih količin vode iz Celja postavile črpalko in cevi. Danes so jih pri upravljanju teh naprav zamenjali kolegi iz gorenjske enote. V ponedeljek so poskusno odpeljali v Cepke eno cisterno vode, da so preverili ustreznost črpališča in izmerili čas, ki ga porabijo tovornjaki za krožno vožnjo, je opisal But.

Interventni ukrep za omilitev pomanjkanja vode v Istri je prejšnji četrtek potrdila vlada in velja do konca avgusta. Medtem vse omejitve ostajajo v veljavi. Potem ko so prepovedali uporabo vode za nenujne namene in odredili zmanjšanje porabe v gospodarskih dejavnostih, se je skupna poraba zmanjšala na 30.000 kubičnih metrov na dan, so v ponedeljek sporočili iz Rižanskega vodovoda.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
solinar |  26 .07. 2022 ob  18: 18
25 let je bilo vse slabo in neprimerno, sedaj je pa prva mlaka dobra. Razumi kdor more.
Fošina |  26 .07. 2022 ob  12: 54
22
Popo je aktivno blokiral rešitev za drugi vir pitne vode leta 2011, ko je lastnoročno zrušil projekt "Vodooskrba Obale in Krasa". Je bil denar v državnem proračunu, evropska sredstva zagotovljena, samo razpisov ne bi v Kopru delali in ni bilo šans za kakšne provizije. Zato je Mestna občina Koper čisto na koncu izstopila iz projekta. Edina, ampak padel je cel projekt, Popo je pa ovcam začel razlagat, da se bolj splača razsoljevanje morja ...

Ne, nismo še pozabli.
Maestral30knots |  26 .07. 2022 ob  12: 24
@en iz raje npr? Popo? Ki je 16 let sedel tam in rihtal samo center Kopra in vsaj 2x tedensko se je kosila trava pred njegovo bajto, kateri je dobesedno obseden s krožnimi! Ali Bržan ki dejansko še ni zaprav poprijel za delo? Res pa je da je obcina Koper precej velika, potreb je povsod ogromno, denarja za vse sigurno ni.
Opažam pa da se pocasi zacenjajo koncno posvecat tudi vasem okoli!
en iz raje |  26 .07. 2022 ob  11: 50
Nerazumno je, da odgovorni niso do sedaj izvedli trajno rešitev.
Takšnega vodstva občine ne potrebujemo.
Potrebujemo razumno vodstvo, katero bo razumelo kaj je prioriteta.