PRVA ŽRTEV KORONAVIRUSA OSKRBOVANEC DOMA OSTARELIH: Bolehal za celo vrsto kroničnih bolezni

Slovenija

Po poročanju Televizije Slovenija so v Sloveniji zabeležili prvo smrtno žrtev koronavirusa. Po za zdaj znanih podatkih naj bi šlo za 81-letnega oskrbovanca Doma za ostarele Metlika, sicer kroničnega bolnika. Umrl naj bi v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. Minister za zdravje Tomaž Gantar je za oddajo Odmevi TV Slovenija uradno to tudi potrdil. Pojasnil je, da je šlo za osebo iz rizične skupine.

Oseba, ki je umrla, je imela številne kronične bolezni in zelo slabo prognozo, ampak neposredni vzrok smrti je bila bolezen covid-19, je v petek zvečer po seji vladnega kriznega štaba pojasnil infektologinja Bojana Beović. Da gre za osebo iz doma starejših, po njenih besedah pomeni dodatno podkrepitev prepovedi obiskov v domovih. V tem času pa se lahko s starostniki skuša vzpostaviti komunikacijo s svojci na kak drug način.

Po besedah uradnega govora vladnega kriznega štaba Jelka Kacina pa bo točen vzrok smrti pokazala obdukcija in ko bodo ti podatki na voljo, bodo z njimi seznanili javnost. Po njegovih trditvah nobene smrti ne bodo komentirali brez dokazov, kaj jo je povzročilo.

"Gre za bolnika, ki je bolehal za celo vrsto kroničnih bolezni in ne vemo, ali je smrt posledica virusa ali so tu še drugi razlogi. Ne želim zmanjševati teže in pomena te prve smrtne žrtve, a realno je pričakovati nove žrtve in vsako je treba tudi pravilno razumeti, za kaj je šlo. Ne želimo, da bi bila vsaka smrt po krivem pripisana virusu," je dejal v soboto zvečer ob odhodu s seje kriznega štaba (na fotografiji spodaj). Samo na ta način se bomo po njegovih besedah lahko čustveno vzdržali in se pravilno organizirali.

Dejal je še, da niso glavno vprašanje žrtve. "Kako preživeti, kako se organizirati, da žrtev ne bi bilo, je glavni izziv," je poudaril.

Trije bolniki medtem ostajajo na oddelku za intenzivno zdravljenje, kar po besedah Beovićeve vsakem primeru pomeni veliko tveganje, zelo hudo stanje. "Zdaj je treba narediti čisto vse, da se virus čim manj prenaša," je poudarila v izjavi za medije.

V Metliki so prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili konec februarja pri zdravniku v tamkajšnjem zdravstvenem domu, ki je imel stike s starostniki in osebjem tamkajšnjega doma za starejše občane. V domu je sicer z novim koronavirusom okuženih sedem stanovalcev in pet zaposlenih, vse pa premestili v oskrbo na Univerzitetno kliniko Golnik, so danes zapisali v sporočilu za javnost. Svojce okuženih s koronavirusom so o tem takoj obvestili.

"Razumemo vašo stisko in željo biti obveščeni o stanju svojih bližnjih, prosimo pa vas, da tudi vi razumete, da trenutno delujemo z zmanjšanim številom kadrov, ki se maksimalno trudijo z oskrbo stanovalcev, in da so klici 'Ali že imate rezultate za mojega ...?' za nas trenutno izredno moteči in nam jemljejo čas," so zapisali.

Po zadnjih podatkih je v Sloveniji z novim koronavirusom okuženih 181 ljudi, v koprski regiji jih je danes 8, novogoriški 3.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija