PRVA ŽRTEV KORONAVIRUSA IZVEN KITAJSKE: Že več kot 14.000 okuženih, smrtni primeri naraščajo

Svet

Novi koronavirus, ki je po zadnjih podatkih zahteval 305 življenj, z njim pa je okuženih že več kot 14.000 ljudi, je zahteval prvo žrtev zunaj Kitajske. Na Filipinih je v soboto umrl 44-letni kitajski državljan, ki je prispel iz kitajskega Wuhana, kjer je novi virus izbruhnil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Filipinske oblasti so potrdile, da je moški umrl za posledicami pljučnice, ki jo povzroča koronavirus. Svetovna zdravstvena organizacije (WHO) je sporočila, da se je kitajski državljan z virusom okužil pred prihodom na Filipine. S Filipinov sicer poročajo o še dveh potrjenih primerih okužbe z novim virusom.

O okužbi z novim koronavirusom, ki je izbruhnil konec decembra v kitajskem Wuhanu in povzroča virusno pljučnico, poročajo iz več kot 25 držav, okuženi je 14.300 ljudi.

Vse več držav po svetu se odloča za odpovedi letov v in iz Kitajske ter zavračajo tujce, ki so obiskali Kitajsko. Za ta ukrep so se po ZDA, Avstraliji in drugih državah zdaj odločili tudi Filipini, Vietnam in Nova Zelandija.

Na Kitajskem se danes končujejo podaljšani prazniki ob kitajskem novem letu, to pa pomeni, da se bodo začeli ljudje vračati domov, čeprav bodo številna podjetja zaradi širjenja virusa zaprta še vsaj en teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Kitajskem so v soboto zabeležili 45 novih smrtnih primerov, vse na območju province Hubei, kjer je virus izbruhnil. Kitajske oblasti so proizvajalce medicinske opreme pozvale, naj pospešijo proizvodnjo opreme, ki je potrebna za nadzor in preprečevanje širjenja virusa.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija