PRVA SLOVENSKA ŠOLA V ISTRI: "Kako otroke pripraviti na spremembe, da jih bodo razumeli kot upanje in ne strah" (FOTO)

Izola

V vasi Korte so včeraj slovesno zaznamovali 200. obletnico ustanovitve prve slovenske šole v Istri. Prireditve se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor Pahor. V nagovoru se je zahvalil vsem generacijam učiteljic in učiteljev, ki že dvesto let podajajo svojim učencem ne le znanje, tudi svojo dušo, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Pahor se je v nagovoru dotaknil tudi sedanjega časa. Kot je izziv zastavil vprašanje, kako otroke pripraviti na silovite spremembe, ki so hitre in globalne, da bi jih razumeli kot upanje in ne kot strah, so zapisali v uradu predsednika republike.

Pahor je podružnični šoli Korte predal tudi zahvalo ob 200. obletnici delovanja za dragoceno vzgojno-izobraževalno poslanstvo in pomembno vlogo v osrčju lokalne skupnosti. V imenu zaposlenih in učencev jo je sprejela ravnateljica matične šole Irena Sivka Horvat.

Prireditev so z gimnastičnim plesom, glasbo, pesmijo in recitali pospremili sedanji in nekdanji učenci te šole.

Prva slovenska šola v Istri je bila ustanovljena z dekretom 16. oktobra 1819 v Kortah. Šola je od tedaj neprekinjeno delovala dve stoletji. Od šolskega leta 1963/1964 deluje kot podružnična šola Osnovne šole Vojke Šmuc Izola.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  20 .10. 2019 ob  04: 09
@Občan
Sem poskušal razmislit... In šel še enkrat brat. Piše, da je bila šola odprta 16.oktobra 1819. Pred 200 leti. Še vedno mi ne klapa, zakaj so danes stene prazne. Mi lahko namigneš bolj konkretno, na kaj naj pomislim?
Občan |  19 .10. 2019 ob  22: 21
Verjetno zato, ker so ucilnice ravno odprli... pomisli malo.
galeb |  19 .10. 2019 ob  10: 09
Lepo. Ampak konec oktobra videti v učilnici prazne panoje in gole stene je pa nekaj totalno neobičajnega... Meni je to padlo v oči čisto kot prva stvar! Da ne poudarjam posebej, da celo ob obisku tako uglednega gosta... Šole ponavadi kar kipijo od otroških izdelkov, risbic in vsemogočega slikovnega didaktičnega materiala na vsakem mogočem centimetru zidu... To je tisti tipični in prijetni šolski ambient.