PRVA PRAVLJIČNA POT V KOPRSKI OBČINI: Potekala bo skozi naravni rezervat Škocjanski zatok (FOTO)

Koper

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper so v sodelovanju z Založbo Škrateljc in Škocjanskim zatokom izdali slikanico z naslovom Rovka Črkolovka, s katero napovedujejo prvo pravljično pot v Mestni občini Koper. K projektu je pristopila tudi Luka Koper, ki bo del pravljične poti sofinancirala.

Včeraj so v glasbeni sobi na Oddelku za mlade bralce predstavili slikanico z naslovom 'Rovka Črkolovka' in načrte za pravljično pot, ki bo potekala skozi naravni rezervat Škocjanski zatok. Prvi korak do pravljične poti pa je, kot je zaupala direktorica koprske knjižnice Luana Malec, slikanica, ki je pravzaprav povezovalna rdeča nit pravljičnega doživetja za družine, osnovnošolske in vrtčevske skupine.

"S projektom želimo spodbujati bralno kulturo in pismenost, hkrati pa ozaveščati o pomenu varovanja in spoštovanja okolja, v katerem živimo," je izpostavila. Z njo se je strinjala tudi podžupanja Mestne občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič.

Avtor slikanice je Uroš Grilc, direktor Založbe Škrateljc, ki je izpostavil, da je slikanica nastajala v tesnem sodelovanju s knjižnico in Škocjanskim zatokom, kjer so za podobe in zgodbe iz živalskega sveta zatoka poskrbeli tudi s strokovnega vidika.

"Slikanica je prvi korak k uresničitvi pravljične poti, ki jo snujemo v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper in pod budnim očesom Škocjanskega zatoka. Rdeča nit bo zgodba o Rovki Črkolovki, ki v naravnem rezervatu spozna predvsem prijateljice – ptice selivke, pozabili pa nismo niti na ostale zanimive živalske vrste, ki jih bodo družine in skupine otrok spoznavale na pravljični poti," je bil izčrpen avtor slikanice.

V sodelovanju z Založbo Škrateljc in Naravni rezervat Škocjanski zatok smo izdali slikanico z naslovom Rovka...

Posted by Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper on Utorak, 13. juni 2023.

Navzoče je pozdravila še vodja projekta v koprski knjižnici Tina Škrokov, ki je tudi v imenu predstavnikov Škocjanskega zatoka izpostavila, kako zelo pomembni so taki projekti za ozaveščanje in nenazadnje ohranjanje okolja ter kulturne dediščine, ki nas obdaja.

Za iskriv zaključek dopoldneva je poskrbel ilustrator slikanice Gregor Goršič, ki je obiskovalcem zaupal, kako je potekalo njegovo delo in kaj vse lahko zares pozoren bralec in opazovalec v slikanici zazna. Vsi sodelujoči si želijo, da bi pravljična pot v Škocjanskem zatoku lahko zaživela že naslednje leto.