PRVA POLOVICA LETA USPEŠNA ZA LUKO KOPER: "Kljub zaostrenemu poslovnemu okolju je povečala pretovor kontejnerjev"

Koper

Luka Koper je v prvih šestih mesecih na ravni skupine ustvarila 114,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je sedem odstotkov več kot v tem času lani. Čisti dobiček se je zvišal za dva odstotka na 15,4 milijona evrov, dobiček iz poslovanja (EBIT) pa za tri odstotke na 17,7 milijona evrov. Poslovanje je preseglo načrte.

Prihodki od prodaje so od načrtovanih višji za pet odstotkov, čisti dobiček za 49 odstotkov, EBIT pa je načrte presegel za 51 odstotkov. Dobiček so zvišali višji prihodki, izhaja iz nerevidiranega poročila o poslovanju v prvem polletju, objavljenem na spletni strani Ljubljanske borze. Čisti prihodki od prodaje družbe Luke Koper so bili s 112,7 milijona evrov za sedem odstotkov višji, čisti dobiček se je zvišal za pet odstotkov na 15,7 milijona evrov, EBIT pa za tri odstotke na 17,4 milijona evrov.

Kot so zapisali, je skupina v prvi polovici leta 2021 dosegla dobre poslovne rezultate. Skoraj vsi finančni kazalniki izkazujejo boljše rezultate od načrtovanih in od doseženih v primerljivem lanskem obdobju.

Ladijski pretovor skupine je znašal 10,4 milijona ton blaga, kar je dva odstotka več kot v lanski prvi polovici leta in en odstotek več od načrtovanih količin. Na ladje so naložili za odstotek več blaga in razložili za tri odstotke več blaga.

V celotni strukturi ladijskega pretovora prevladujejo kontejnerji, katerih delež se je glede na lani povečal za dve odstotni točki. Za toliko se je zmanjšal delež sipkih in razsutih tovorov ter tekočih tovorov. Delež blagovnih skupin generalni tovori in avtomobili se je povečal za eno odstotno točko. Največji delež pretovora so kontejnerji s 5,1 milijona ton (sedem odstotkov več), sledijo sipki in razsut tovor z 2,7 milijona ton (pet odstotkov manj), tekoči tovor z 1,5 milijona ton (10 odstotkov manj), generalni tovor s 561.794 tonami (18 odstotkov več) in avtomobili s 541.030 tonami (25 odstotkov več).

V koprskem pristanišču so pretovorili 512.773 kontejnerjev, kar je sedem odstotkov več, in 330.613 avtomobilov, kar je 22 odstotkov več.

"Kljub zaostrenemu poslovnemu okolju ter pandemiji covida-19 v prvi polovici leta 2021, je skupina Luka Koper povečala pretovor kontejnerjev. Rast pretovora kontejnerjev je posledica povečanja potrošnje predvsem na področju elektronike in ostalih izdelkov široke potrošnje ter deloma tudi zaradi ponovnega povečanja proizvodnje v avtomobilski industriji," so pojasnili.

Luka Koper je v prvih šestih mesecih za naložbe na ravni skupine namenila 30,1 milijona evrov, na ravni skupine pa 29,9 milijona evrov, kar v obeh primerih predstavlja 84-odstotno rast. V prvi polovici leta je zaključila in predala namenu nekaj večjih in strateško pomembnih naložb, kot so nova garažna hiša, nov vhod za tovornjake, podaljšanje operativne obale kontejnerskega terminala in nabava terminalske opreme.

Kot so še zapisali, ocenjujejo, da bodo v letošnjem letu dosegli načrtovane kazalce poslovanja. Ocena temelji na napovedih gospodarske rasti na ključnih trgih in na dejstvu, da bo z višjo precepljenostjo proti covidu-19 v svetu ta vse manj vplival na gospodarstvo in blagovne tokove.

"Občasno še vedno prihaja do motenj, predvsem pri prometu s kontejnerji, vendar so se po drugi strani stabilizirali urniki ladijskih prihodov, kar je bil v prvi polovici leta velik izziv pri zagotavljanju pristaniških storitev. Pozitiven trend rasti naj bi se nadaljeval tudi pri pretovoru vozil ter sipkih tovorov," so še navedli.

Luka Koper je imela konec junija na ravni skupine 1691 zaposlenih, od tega 1528 v matični družbi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija