Prva indijska misija na Mars zapustila Zemljino orbito

Svet

Indijska sonda je zgodaj davi uspešno zapustila Zemljino orbito in začela 300 dni trajajočo in 680 milijonov kilometrov dolgo pot proti Marsu. 1350 kilogramov težka sonda, ki so jo izstrelili 5. novembra, naj bi na cilj prispela 24. septembra prihodnje leto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Indijska sonda v velikosti manjšega avtomobila je po izstrelitvi skoraj mesec dni krožila okoli Zemlje, da bi si pridobila potrebno hitrost, da zapusti Zemljino gravitacijo, kar se je zgodilo danes. Misija na Mars, ki so jo Indijci poimenovali Mangalyaan, bo raziskovala površje in ozračje rdečega planeta.

Indija je z izstrelitvijo vesoljskega plovila v začetku novembra postala prva azijska država z misijo na Mars, s čimer se je priključila majhni skupini držav, ki si prizadevajo za osvajanje prostranstev vesolja.

Več kot polovica svetovnih poskusov, da bi dosegli Mars, je sicer v preteklosti propadla. Od skupno 40 misij jih je bilo namreč neuspešnih kar 23, od tega tudi poskusa dveh azijskih držav - Japonske leta 1999 in Kitajske leta 2011, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Misija bo Indijce stala 54 milijonov evrov, mnogi pa so kritični do tovrstnih izdatkov države, ki se sooča z revščino in lakoto, še navaja dpa.