PRVA DRŽAVA S TO NAMERO V EVROPI: Ženske bi bile lahko zaradi menstrualnih bolečin na bolniški (ANKETA)

Svet

Španija namerava omogočiti bolniško odsotnost ženskam, ki trpijo zaradi hudih bolečin ob menstruaciji. Glede na osnutek zakona, ki je pricurljal v medije, bi lahko ženske na mesec dobile tri dni bolniške odsotnosti. Politiki svarijo, da gre šele za delovni osnutek zakonodaje, nas pa zanima, kaj o predlogu menite vi.

Če bi bil zakon sprejet, bi šlo za prvo tovrstno pravno podlago v Evropi, poroča britanski BBC. Do sedaj bolniško odsotnost zaradi bolečih menstruacij omogoča le peščica držav, med drugim Indonezija, Južna Koreja in Zambija.

Tridnevno odsotnost zaradi boleče menstruacije bi Španke lahko koristile s potrdilom zdravnika, izjemoma bi lahko bolniško odsotnost podaljšali na pet dni. Gre za širši pristop do obravnave menstruacije kot zdravstvenega stanja, je poročal španski časnik El Pais.

Tako naj bi tudi odpravili davek na dodano vrednost na menstrualne higienske pripomočke ter omogočili brezplačen dostop do higienskih pripomočkov v javnih ustanovah, kot so šole in zapori.

Zakonodajni predlog je del širše zdravstvene reforme v Španiji, ki bo spremenil tudi zakonodajno podlago za umetno prekinitev nosečnosti. Tako 16- in 17-letnice ne bi rabile več imeti dovoljenja staršev oz. skrbnikov, da opravijo splav.

Zakonodajni predlog naj bi predstavili predvidoma prihodnji teden, kaj pa o njem menite vi? Glasujte v spodnji anketi!

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  16 .05. 2022 ob  01: 36
To je dvorezen mec,ne mores pol vec govorit o enakosti med spoloma in da bi bli vsi enaki.
Tiho in pejdi delat