PRVA ČLANICA EU UVEDLA OBVEZNO CEPLJENJE PROTI COVIDU: Nekaj izjem in visoke globe

Svet

V Avstriji je od danes v veljavi zakon o obveznem cepljenju proti covidu-19. Obvezno cepljenje, s katerim želi vlada zajeziti epidemijo, velja za vse, starejše od 18 let. Avstrija je tako postala prva članica EU, kjer je cepljenje proti covidu-19 obvezno.

Zakon o obveznem cepljenju je stopil v veljavo po tistem, ko ga je v petek podpisal predsednik države Alexander Van der Bellen, nato pa je bil še isti dan objavljen v uradnem listu. Zakon sta pred tem potrdila tudi oba domova avstrijskega parlamenta.

Cepljenje proti covidu-19 je v Avstriji obvezno za vse, ki imajo tam stalno ali začasno prebivališče. Izjema so nosečnice, tisti, ki se ne smejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, ter prebolevniki po covidu-19 šest mesecev po preboleli bolezni.

Uvajali ga bodo v treh fazah, nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti cepljenja pa bodo začeli izvajati po začetni fazi sredi marca. Necepljenim grozi plačilo globe, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem do 3600 evrov.

Od novembra lani, ko je vlada naznanila namero o obveznem cepljenju, je proti obveznemu cepljenju proti covidu-19 ob koncih tedna po državi protestiralo na tisoče ljudi. A med političnimi strankami odločitev uživa široko podporo, nasprotujejo mu le desničarski svobodnjaki (FPÖ), ki ga označujejo za protiustavnega.

V Avstriji z devetimi milijoni ljudi je polno cepljenih proti covidu-19 skoraj 70 odstotkov prebivalstva. Zaradi covida-19 je doslej umrlo več kot 14.000 ljudi, zabeležili pa so skoraj dva milijona okužb z novim koronavirusom.

Obvezno cepljenje so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP doslej po svetu uvedli Ekvador, Tadžikistan, Turkmenistan, Indonezija in Mikronezija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija