PROVINCIAL JEZUITOV O DOMNEVNIH SPOLNIH ZLORABAH MARKA RUPNIKA: "To so previdnostni ukrepi in nikakršne sankcije"

Slovenija

Provincial slovenskih jezuitov Miran Žvanut je v izjavi za Radio Ognjišče spregovoril o obtožbah o domnevnih zlorabah treh redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, ki naj bi jih pred skoraj 30 leti zagrešil pater Marko Rupnik. Zoper njega so uvedli previdnostne ukrepe, sicer pa je primer zaključen, saj so dejstva zastarela, je dodal.

"V zadnjih dneh smo lahko v različnih medijih zasledili članke o patru Marku Ivanu Rupniku. Žal kot vedno precej napihnjeno, tudi z veliko neresnic," je Žvanut zapisal v izjavi.

Potrdil je, da je Dikasterij za nauk vere leta 2021 prejel pritožbo zoper patra Rupnika in Družbo Jezusovo zaprosil za uvedbo predhodne preiskave primera. "To je pač normalna procedura. Pritožba ni prišla s strani redovnic, kar nekateri mediji lažno navajajo," je dodal.

Družba Jezusova je po besedah Žvanuta za preiskavo kot zunanjega preiskovalca imenovala redovnika iz drugega reda. Na pričanje je ta povabil več ljudi in končno poročilo predstavil Dikasteriju za nauk vere. Ta je ugotovil, da je obravnavana dejstva štel za zastarela in zato primer zaključil v začetku letošnjega oktobra.

V okviru predhodne preiskave pa so bili zoper patra Rupnika sprejeti previdnostni ukrepi, je povzel Žvanut. "Ponavljam, to so previdnostni ukrepi in nikakršne sankcije ali prepovedi s strani Vatikana, kar zasledimo v medijih. Previdnostni ukrepi so pač nekaj običajnega, ko pride do takšnih ali podobnih obtožb zoper redovnika," je pojasnil. Zoper njega torej niso uvedene nikakršne sankcije, temveč je dikasterij le obvestil Družbo Jezusovo, da je primer zastaral, je dodal.

Pater Rupnik že več kot 20 let živi izven Slovenije, zato Žvanut kot provincial ni neposredno vključen v to preiskavo. "Zanj je trenutno odgovoren delegat mednarodnih hiš v Rimu, ki pa me seveda obvešča o dogajanju in predvidevam, da me bo v primeru kakršnihkoli novih informacij tudi o tem obvestil," je še izjavil.

Ob tem je poudaril, da Družba Jezusova vsako pritožbo proti enemu od svojih članov vzame zelo resno, saj je njeno poslanstvo sprava in iskanje resnice. "Verjamem, da bodo osebe, ki jim je zaupano reševanje tega primera, tudi prišle do resnice," je še zapisal.

Italijanska tiskovna agencija je pred dnevi, sklicujoč se na sporočilo jezuitskega reda, poročala, da so proti znanemu slovenskemu patru in umetniku Marku Rupniku bile lani vložene obtožbe o domnevnih psihičnih in spolnih zlorabah redovnic. Primer je sicer zastaral, zato ne bo kazenskega pregona, mu je pa Vatikan prepovedal nekatere dejavnosti, so zapisali pri agenciji.

Pater Rupnik je znan sakralni umetnik. Leta 2000 je prejel Prešernovo nagrado za mozaično poslikavo papeževe kapele Odrešenikove matere v Vatikanu. Ob jubileju usmiljenja, ki ga je leta 2016 razglasil papež Frančišek, pa je ustvaril znak oz. logotip, ki prikazuje Jezusa oziroma Boga, ki nosi izgubljenega človeka, Adama na svojih ramenih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  08 .12. 2022 ob  11: 08
Kjer je dim je tudi ogenj, a ima cerkev mocne ventilatorje!
kokodek |  08 .12. 2022 ob  07: 51
ubogi pater, so ga v skušnjavo speljale redovnice.....zdaj pa je primer zastral
Istriano |  07 .12. 2022 ob  16: 50
Ni pomembno kaj je počel, pomembno je, da je primer zastaral, torej ta duhovnik ni nič kriv. Mogoče se Cerkev še ne zaveda, da imajo na pol prazna semenišča in čaka streznitev šele, ko bodo ugotovili, da so cerkve skoraj prazne oziroma, da skorajda ni več mladih duhovnikov.