PROTI LETALIŠČU V KABULU IZSTRELJENIH VEČ RAKET: Odgovornost za napad je prevzela skrajna Islamska država (FOTO, VIDEO)

Svet

Proti letališču v afganistanski prestolnici Kabul je bilo v zgodnjih jutranjih urah izstreljenih več raket, kar so po prvotnih poročilih očividcev in varnostnih virov potrdili tudi v Beli hiši. Odgovornost za napad je prevzela skrajna Islamska država. Letališče je bilo tarča napada manj kot 48 ur pred predvidenim zaključkom umika ZDA iz države.

Zvok raket, ki so letele nad afganistansko prestolnico, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP slišali številni. Glede na navedbe varnostnega vira iz vrst afganistanske vlade, ki so jo sredi avgusta strmoglavili talibani, naj bi rakete priletele iz vozila na severu Kabulu.

Slišati je bilo tudi zvok protiraketne obrambe na letališču, ki naj bi prestregla najmanj eno raketo. Iznad poslopij na severu mestu, kjer se nahaja letališče, se je dvigal dim, še piše AFP.

O dogajanju je bil po navedbah Bele hiše obveščen tudi ameriški predsednik Joe Biden, a kot je v izjavi dodala tiskovna predstavnica Jen Psaki, operacije ameriške vojske na letališču nemoteno tečejo dalje. Biden je po njenih besedah odredil okrepitev prizadevanj za zaščito ameriških vojakov na območju.

Ameriška vojska na letališču skrbi za potek evakuacije tujih državljanov in Afganistancev, ki bi jim lahko zaradi sodelovanja s tujimi silami v zadnjih 20 letih grozilo maščevanje talibanov. Umik prehaja v zadnjo fazo in se bo uradno zaključil v torek, ko bodo odšli še zadnji ameriški vojaki.

Največjo grožnjo operacijam predstavlja skrajna skupina Islamska država, ki je minuli teden na letališču izvedla samomorilski napad, v katerem je umrlo več kot 100 ljudi, vključno s 13 ameriškimi vojaki.

IS je prevzela tudi odgovornost za današnji raketni napad na letališče. Na platformi Našir News so zapisali, da so njeni borci proti letališču izstrelili šest raket tipa katjuša. Sporočili so še, da so bili pri tem poškodovani ljudje. A informacije o morebitnih žrtvah in škodi niso neodvisno potrjene, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Biden je posvaril, da so verjetni nadaljnji napadi in ZDA so v nedeljo izvedle letalski napad na vozilo, polno eksploziva, v Kabulu. Po poročilih, med drugim ameriške mreže CNN, da je bilo pri tem ubitih devet članov iste družine, ameriško centralno poveljstvo sedaj te navedbe preiskuje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija