PROTI COVIDU CEPILI OPICE IN TIGRE: Raziskujejo, ali cepiva ustvarjajo imunost

Svet

Čile je postala prva država v Južni Ameriki, ki je pričela s cepljenjem živali v živalskih vrtovih. Bengalski tiger Charly in bornejski orangutan Sandai v živalskem vrtu Buin v Santiagu de Chile sta bila prva, ki sta prejela cepivo proti covidu-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Virusno bolezen covid-19, zaradi katere je umrlo več kot 5,4 milijona ljudi, so doslej potrdili tudi pri opicah v številnih živalskih vrtovih, pa tudi pri jelenih v naravi in pri raznih hišnih ljubljenčkih.

Tako so okužbo zaznali pri levih v Singapurju, Zagrebu in Washingtonu, pri povodnih konjih v Belgiji, pri sumatrskih tigrih v Indoneziji in pri gorilah v Atlanti, navaja AFP.

Po besedah Sebastiana Celisa, vodje veterinarskega oddelka v živalskem vrtu Buin, želijo s cepljenjem zaščititi živali, ki so najbolj dovzetne za okužbo. Obenem želijo preučiti, ali cepiva ustvarjajo imunost in za koliko časa, poroča AFP.

Charly, Sandai in še trije levi, dva tigra ter tri pume, ki so jih izbrali za poskusno cepljenje, spadajo med ogrožene živalske vrste in obenem sodijo med skupine živali z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom. V ponedeljek so prejeli drugi odmerek eksperimentalnega cepiva. Gre za cepivo, ki je bilo razvito posebej za živali, vendar še ni na voljo za prodajo, poroča AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  04 .01. 2022 ob  20: 47
nabasani, primati boste dobili karto za čile zastonj.
manemebasat |  04 .01. 2022 ob  19: 53
Opice po Sloveniji so tudi cepili, nekatere celo trikrat.