PROTESTNIKI BLOKIRALI VEČ KRIŽIŠČ: Promet močno oviran, prišlo je tudi do nekaj napetosti (VIDEO)

Slovenija

Nasprotniki omejevalnih ukrepov, ki jih je vlada sprejela za omejitev širjenja covida-19, tudi ta teden izražajo svoje nasprotovanje s protestom v središču Ljubljane. Zbirati so se začeli po 15. uri na Trgu republike, nato pa so se podali po ljubljanskih ulicah. Prišlo je tudi do več napetosti.

Protestniki s transparenti, žvižgi in skandiranjem izražajo nezadovoljstvo z omejevanjem dostopa do storitev s pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani) ter se zavzemajo proti prisili, represiji in za svobodo.

S Trga republike so se najprej odpravili po Šubičevi čez Slovensko do Prešernovega trga in nato v krogu nazaj do križišča med Dalmatinovo in Slovensko, kjer jim je policija preprečila nadaljevanje po Gosposvetski. Tako se je množica usmerila nazaj proti središču Ljubljane, a nato nekoliko nižje zavila proti Bleiweisovi in naprej proti Celovški. Množica je nato zasedla križišče med Celovško in Bleiweisovo. Po več kot eni uri je policija protestnike potisnila s križišča, ti pa so nato blokirali križišče med Bleiweisovo, Aškerčevo in Tržaško cesto. Policija jih je nato ponovno usmerila proti središču mesta in nazaj proti Trgu republike.

Promet v središču mesta je še vedno močno oviran, med protestniki in policijo pa je prišlo tudi do nekaj napetosti. Po poročanju POP TV je policija pridržala že več protestnikov, pri nekaterih so našli granitne kocke.

Dogajanje je na seji odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo komentiral tudi notranji minister Aleš Hojs, ki je dejal, da so današnja dejanja protestnikov "eklatantna kršitev javnega reda in miru", ob tem pa dodal, da bo policija po potrebi "enega po enega odstranila s teh javnih površin".

V bližini protestnikov je sicer ves čas tudi vodni top, ki pa ga policija zaenkrat še ni uporabila. Sicer pa je policija prisotna z različnimi enotami, med drugim s konjenico, nad Ljubljano kroži helikopter.

Še vedno se vrstijo pozivi policije, naj zapustijo območje, saj da je shod razpuščen, protestniki pa navodil policije ne upoštevajo.

Janez Janša in Vlada Republike Slovenije kdaj bo dovolj ⁉️ #uporLJUDSTVA #resni_ca #svoboda

Posted by Resni.ca on Wednesday, October 13, 2021

Med protestniki je bilo znova opaziti tudi predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića, ki je aktivno pozival na minule proteste, ki so se nato končali z izgredi. Danes je v izjavi za nekatere medije ocenil, da odgovornost za izgrede na zadnjem protestu minuli torek v veliki meri nosi policija. Sicer pa je pozval k mirnemu protestu.

K mirnemu in strpnemu izražanju mnenj je že pred protestom pozvala tudi policija. Na policijski upravi Ljubljana so opozorili, da shod ni prijavljen, zato ga varuje policija, ki bo ves čas spremljala dogajanje na prostoru, kjer bo potekal javni shod, in ukrepe prilagajala varnostnim razmeram in tveganjem. Protestnike so pozvali, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov.

Hojs je sicer v torek na vprašanje, ali bo policija ob morebitnih protestih zopet odreagirala z uporabo sile, dejal, da če bo nasilje znova eskaliralo, je verjetno prav, da policija odgovori tako, da to eskalacijo nasilja prepreči.

Na shodu 5. oktobra so policisti pridržali 25 oseb, večino zaradi kršenja javnega reda in miru. Tri osebe so pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Lažje je bilo poškodovanih šest policistov ter še dve osebi. Alojz Sladič iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi je dan po protestu očitke o pretirani uporabi prisilnih sredstev zavrnil.

Pred dvema tednoma pa je množica ustavila promet na Celovški in celo na ljubljanski obvoznici. Policija je obakrat uporabila tudi vodni top in solzivec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  15 .10. 2021 ob  17: 16
c19ivermectin pika com
Lili |  14 .10. 2021 ob  12: 08
@manemebasat
Ja in tudi Indijci in še marsikdo.. Pri nas pa gre tako (iz prve roke). Zboliš. Moraš se malo zlagat, da si slab, da te pošljejo na PCR. Si pozitiven. Pika. Tle se konča. Kličeš svojega zdravnika, da mu poveš..NI ŠANSE da se v koprskih ambulantah kdo javi. Kličeš na vse možne številke, do tajništva direktorja, kjer prijazna tajnica rešuje problem ambulant. Upaš, da te kdo pokliče nazaj. Ko po x dneh dobiš svojega zdravnika oz. nekoga ki ga nadomešča ali dežurnega, ker ta čas že stojiš slabo, ti ta reče, da ti nima kej dat, ker je to viru. Rečeš, da kašljaš in te boli v prsih in v hrbtu in on ne ve kaj bi. Rečeš, dajte mi antibiotik ali kaj drugega, da ne pride do pljučnice..ma on ti ga ne da. Ne svetuje nič. Reče da čakaš. NA KAJ JEBEMTI? NA HOSPITALIZACIJO AL KAJ? TO JE SLOVENIJA. VSE U KLINCU!
manemebasat |  13 .10. 2021 ob  20: 30
Malezijska vlada odobrila uporabo IVERMEKTIN tablet za profilakso in zdravljenje pacientov z covid-19. Nasi pa nam hocejo vsilit neko sranje za 900 dolarjev. Ivermektin ena tableta stane en Euro. Ena tableta na teden je dovolj za profilakso. Nobenih stranskih ucinkov. Toliko se je govorilo o Indiji in kako tam umirajo, danes nic vec, so vse zrihtali z Ivermektinom. Uttar Pradesh z 200 miljoni prebivalcev se je deklarirala covid 19 free! Je-bem vas vse po spisku v zatelebljeni kriminalski vladi!